Skip to content

Márki-Zay-tól aligha lehet elvenni Budapestet, Dobrev vidéken veszít az előnyéből

Márki-Zay-tól aligha lehet elvenni Budapestet, Dobrev vidéken veszít az előnyéből

Tizenegy megye és ugyanennyi budapesti választókerület adatai alapján egyértelmű, hogy a fővárosban az előválasztók megfogadták Karácsony Gergely kérését és Márki-Zay Pétert támogatták, eddig minden fővárosi körzetet ő nyert. Vidéken viszont még mindig a DK miniszterelnök-jelöltje vezet: Dobrev Klára hét megyében győzött, négyet elvesztett.

Az eddigi részeredmények alapján – ez tizenegy megye és ugyanennyi fővárosi választókerület adata – Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje fölényesen vezet az ellenzéki előválasztás második fordulójában: a voksok 59,1 százalékát gyűjtötte be, míg a DK miniszterelnök-jelöltje Dobrev Klára 40,9 százalékot szerzett.

Összesített részeredményük: Márki-Zay Péter 204873 voks, míg Dobrevé 141833 szavazat.

Jól látszik a Budapest-vidék törésvonal, ha megnézzük, hogy a tizenegy fővárosi választókerület mindegyikét Márki-Zay Péter nyerte meg, míg Dobrev Klára vidéken erős, de nem ilyen elsöprő mértékben, ráadásul előnye a szavazatok feldolgozottsága előrehaladtával csökken: jelenleg a tizenegyből hét megyében nyert. Nagyon erős továbbá Márki-Zay fölénye az online szavazatoknál.

Mindez azt jelenti, hogy az első forduló második helyezettje, Karácsony Gergely főpolgármester visszalépése Budapesten abszolút Mári-Zay második fordulós szereplését erősítette, és bár az első fordulóban a vidéket letaroló Dobrev Klára továbbra is őrzi dominanciáját vidéken, azonban előnye a részeredmények előrehaladtával fogy.

Az eddigi részeredmények alapján Márki-Zay Péter elégedetten nyilatkozott. Az eddigi eredmények, „rendkívüli optimizmusra adnak okot” – mondta az eredményvárójára az Anker közbe érkező Márki-Zay Péter. Arra a kérdésre, hogy elégedett lenne-e egy ilyen végeredménnyel, kellő felhatalmazást adna-e ez neki miniszterelnök-jelöltként, azt válaszolta:

Igen, mindenképpen az a jó, hogy a második fordulóban végül két szereplő volt, így egészen biztosan többsége lesz a győztesnek”.

A további részeredmények feldolgozása ezekben a percekben is folyik, kövesse az eseményeket a hvg.hu percről percre tudósításában:https://hvg.hu/itthon/20211017_MarkiZaytol_aligha_lehet_elvenni_Budapestet_Dobrev_videken_veszit_az_elonyebol



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük