Skip to content

Oltatlannak számítanak, ezért újra beoltottak szputnyikos magyarokat Németországban

Nem kell ahhoz orvosi hiba, hogy valaki négy adag koronavírus elleni oltást kapjon. Németországban több olyan orosz vakcinával oltott magyar is él, akinek a háziorvosa az újabb oltási sor mellett döntött, ezúttal azonban nyugati oltóanyaggal. A virológus szerint az eljárás veszélytelen.

Hiába teltek már el hosszú hónapok, még mindig nem könnyű azoknak a magyaroknak a helyzete, akiket a Szputnyik V vakcinájával oltottak be. Sokan abban reménykedtek, hogy az orosz oltóanyag a nyáron megkapja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét, ehhez képest már október közepe van, és az uniós országok többsége még mindig nem fogadja el vakcinát. Azoknak, akik utazni akarnak – legyen az nyaralás, vagy éppen munka – így továbbra is marad a teszt, a bátrabbaknak pedig a harmadik oltás, már amennyiben el tudják intézni, hogy a Janssen egydózisú vakcináját kapják meg.

© MTI / Balázs Attila

De mi a helyzet azokkal, akik nem átutazóban vannak, hanem szputnyikosként költöztek valamelyik nyugat-európai országba? Olvasóink beszámolói alapján Németországban több háziorvos gyors megoldást talált a problémára: mivel hivatalosan oltatlannak számítanak, beoltják őket valamelyik nyugati vakcinával. Ez tehát azt jelenti, hogy

aki itthon megkapta a Szputnyik V mindkét dózisát, az néhány hónappal később akár két Pfizert is kaphat, ezzel négyre emelve a koronavírus elleni oltásai számát.

“Majd sugárzok és gyógyítok”

Pontosan így járt Berta, aki családjával májusban költözött ki Berlinbe. Az édesanyát még áprilisban hívta fel budapesti háziorvosa, hogy megkaphatja a Szputnyik V vakcinát, és bár az orosz oltóanyagnak ekkor még nem volt európai engedélye, Berta hitt benne, hogy ez júniusban már megváltozhat. Nem így lett, ami nem várt nehézségek elé állította.

Németországban egy-egy szövetségi állam a Covid-statisztikája szerint szigorít vagy enyhít az aktuális szabályozásokon, ehhez az úgynevezett 3G (geimpft, genesen, getestet – beoltott, átesett a betegségen vagy tesztelt) vagy 2G (beoltott, átesett a betegségen) szabályok vannak érvényben. A különböző helyek üzemeltetői választhatnak, hogy melyiket fogadják el, ha a 3G-t, akkor negatív teszttel is be lehet lépni, ha viszont a 2G-t, akkor nem adott ez a lehetőség.               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.