Libegő Miskolcon, az Avastetőn – Révai Márton diplomaterve

Libegő Miskolcon, az Avastetőn – Révai Márton diplomaterve

ÉPÜLETTERVEK/HALLGATÓI TERV

Révai Márton diplomamunkájának célja két egymástól légvonalban pár száz méterre lévő terület (Avas tető – Miskolc belváros) tömegközlekedési kapcsolatának kialakítása, és ezzel az északi hegyoldal kulturális és turisztikai fejlődésének elősegítése.

Miskolc eredendő szellemiségét és hangulatát nagyban meghatározzák a települést körülölelő dombok és hegységek. A település kialakulása és jelenlegi beépítettsége is a dombok és völgyek kapcsolataira épül. Míg nyugatról a várost a Bükk hegység határolja, addig a többi oldalról számos más, jóval alacsonyabb, viszont Miskolc fejlődéstörténetében jelentős domb övezi. Ilyen többek között az Avas domboldala és a Kisavas.

A Miskolc központjában emelkedő Avas hegy 300-400 éves pincéknek ad helyet, melyből több mint 900 található a hegyoldalban. Az északi oldal borospincéi mellett található a gótikus stílusú templom és a 16. században épült harangtorony is, mely kellő kontrasztot képez az 1963-ban épült kilátóval. Az ilyen volumenű látványosságok mellett már csak kiegészítésként szolgál a domboldalba vágott egykori amfiteátrum és az arborétum.

 

Libegő Miskolc belvárosában – Infrastrukturális kapcsolatok – Tervező: Révai Márton

13/29
Libegő Miskolc belvárosában – Infrastrukturális kapcsolatok – Tervező: Révai Márton

 

Míg az észak-déli irányba elnyúló Avas hegy délen szelíd dombként emelkedik ki a borsodi síkságból – rajta az 1970-es években épült Avasi lakóteleppel – északi végén viszont meredek hegyoldalként áll meg Miskolc belvárosa előtt. Tetején természetes helyet biztosítva Miskolc jelképévé vált Avasi kilátónak és a történelmi boros pincerendszernek.

Az északi domboldal minden négyzetmétere kulturálisan és társadalmilag is intenzíven használt, mely a hegyoldal meredeksége mellett ebbe az irányba autós vagy tömegközlekedés számára nem ad helyet.

Diplomamunkám célja két egymástól légvonalban pár száz méterre lévő terület (Avas tető – Miskolc belváros) tömegközlekedési kapcsolatának kialakítása, fejlesztve ezzel az északi hegyoldal kulturális és turisztikai vonatkozásait is. E beavatkozás egyedüli beruházásként még nem feltétlenül hozná meg a kellő sikert és eredményt, így elengedhetetlen a környék és az Avastető átfogó vizsgálata, illetve az infrastruktúra fejlesztése mellett, számos más fejlesztés összehangolt kivitelezése.

 

Libegő Miskolc belvárosában – Libegő technika – Tervező: Révai Márton

15/29
Libegő Miskolc belvárosában – Libegő technika – Tervező: Révai Mártonhttps://epiteszforum.hu/libego-miskolcon-az-avasteton–revai-marton-diplomaterve