Simonka ellen vallott a felszámoló a politikus perében

egyezséget kötött volt felszámolója a keddi tárgyaláson azt vázolta fel, miként törekedett Simonka arra, hogy csődbe ment cégének vagyonelemei olcsón a birtokába kerüljenek. A képviselő erre úgy reagált: a vádhatóság olyan embereket keresett, akik magukat mentik és terhelő vallomást tesznek rá.

Nagyon megörült Bánk Péter Attila, amikor cége elnyerte a megbízást a Magyar Termés TÉSZ Kft. felszámolására, mert ilyen nagyságrendű ügyben még nem jártak el. Ráadásul mindez 20 millió forintos felszámolói díjjal kecsegtetett. Ez az összeg úgy jött ki, hogy a felszámolók a kilátástalan helyzetbe került termelési és értékesítési szövetkezet (tész) több Békés megyei kistelepülésen – Pusztaottlakán, Kunágotán és Medgyesbodzáson –, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkányban található ingatlanait, gépet és járműveit összesen 400 millió forintra értékelték. Ennek az összegnek az 5 százaléka illetné meg a felszámolót: 20 millió forint.

Bánk és egy munkatársa 2015 elején úgy érkezett egy Simonkával egyeztetett találkozóra Pusztaottlakára, hogy pontosan tudták:

kormánypárti parlamenti képviselőről van szó, aki miatt „figyelni kell az ügyre”.

A találkozóra a most a Fővárosi Törvényszék előtt tanúként meghallgatott Bánk Péter Attila úgy emlékezett vissza, hogy sokan fogadták őket, de egyből „látszott, hogy Simonka a főnök”. (Ez azért furcsa, mert a Magyar Termés TÉSZ Kft.-nek akkor már nem ő volt az ügyvezetője.) Már az első találkozón felajánlotta a felszámolóknak a segítségét a fideszes országgyűlési képviselő, hozzátéve, hogy ha nem jön össze a remélt 20 millió forintos felszámolói díj, akkor ezt majd ő kiegészíti. Igaz, ennek technikájáról a későbbiekben nem esett szó.

Ki kellett iktatni az Unicreditet

A Fidesz politikusa a felszámoló cég egykori vezetője szerint hozzátette, hogy „bizonyos dolgok fontos, hogy visszakerüljenek”. Ha igaz Bánk Péter Attila állítása, akkor a vesztegetés tipikus esetével állunk szemben, ami úgy valósult meg, hogy az anyagi csődbe került cég egyik tulajdonosa magának akarja átjátszani a céget, de legalábbis annak számára értékes vagyonelemeit, összejátszva a felszámolóval. Ehhez azonban ki kellett iktatni a felszámolási eljárás szereplői közül az Unicredit Bankot, amely korábbi hitele miatt folyton csak „akadékoskodott.” (Praktikusan ez azt jelentette, hogy jogszabályok betartása mellett a pénzéhez akart jutni.) Ez sikerült is, hiszen egy faktoring cégen keresztül végül Simonka érdekeltségébe került a saját résztulajdonában álló cégével, a Magyar Termés TÉSZ Kft.-vel szembeni pénzintézeti követelés. Sőt, állította Bánk, mindezért a tranzakcióért 300 ezer forint jutalékot kapott Simonkától.

A felszámoló biztos arról is beszélt, hogy az évekig elhúzódó és sokáig eredménytelen eljárás vevőriasztó volt, hiszen a vagyonelemeket egyben és drágán hirdették meg, amire így nem akadt érdeklődő. De mesélt egy másik trükkről is. Eszerint a felszámolás alatt lévő cég járműveit és gépeit szétszerelték, amelyek így már gyakorlatilag nem értek semmit. Ezért azokat az eljárásban résztvevő szakértő csak minimális összegre tudta beárazni, az így befolyó pénz is roppant kevés volt. Bánk vallomásában elmondta, Simonka szerint

a felszámolásban közzétett 400 millió forintos ár valójában jóval kevesebbet ért, de megnyugtatta őt a politikus, hogy „minden rendben lesz”,

és újfent megerősítette, ha nem teljesül a felszámolónak a várható 20 milliós bevétel, akkor „majd azt kiegészítik”. Végül csak 6 millió forint felszámolási díj folyt be a céghez. Ezt egy kissé talányos négyszemközti találkozó követte Bánk Péter Attila és Simonka között. Itt próbálták az egymás közötti, függőben lévő anyagi ügyeket lezárni. Ám annyira óvatosak voltak, hogy egymásnak sem mondták ki a rendezendő összeg nagyságát, azt mindketten csak egy papírra írták. Egy 25 és egy 20 milliós összeget tüntettek fel itt. Mindez a legálisan befolyt 6 milliós összegen felül értendő. Ám ezt az anyagi kérdést végül nem rendezték egymás között. Mindezt utólag a felszámoló esélytelen kísérletnek nevezte.

Az ügyészséget szapulta Simonka

A felszámoló vallomását Simonka cáfolni igyekezett. https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/simonka-ellen-vallott-egy-tanu-a-politikus-pereben-242550