Skip to content

Burka család. 20 millió forint kártérítést követel vissza tőlük az állam egy 22 éves gyilkossági ügyben

Burka család. 20 millió forint kártérítést követel vissza tőlük az állam egy 22 éves gyilkossági ügyben

20 millió forint kártérítést követel vissza az állam egy 22 éves gyilkossági ügyben

 

Hat év ártatlanul előzetes letartóztatásban töltött időért fizetett az állam rekordösszegű kártérítést, azonban később új bizonyítékok alapján mégis elítélték a két férfit. Most visszakérik a pénzt, de nem biztos, hogy vissza is kaphatják.

Jogalap nélkül gazdagodott meg Burka Ferenc az állam szerint, ezért visszakövetelik tőle a 20 millió forintos kártérítését – írja a Telex. Az ügy egy 1999-es gyilkosság utáni letartóztatás kártérítéséről szól, ennek a részleteit itt mutattuk be részletesen:

A nyomozás és a tárgyalás sokáig egyszerűnek tűnt. 1999-ben Újszentmargitán valaki megölte Gyurcsó Jánost, egy nappal a gyilkosság után le is tartóztatták Burka Ferencet és fiát, ifjabb Burka Ferencet – a vád szerint egy lakatlan házról akartak egy tévéantennát ellopni, Gyurcsó viszont, akinek a feladata a ház őrzése volt, megzavarta őket, ezért agyonütötték.

A bíróság első fokon 2002-ben elítélte a két vádlottat, 2003-ban azonban a másodfokú eljárásban azt mondták ki: mivel a gyilkos fegyver nem került elő, a helyszínelés vége előtt összejárkálták a helyszínt, és a rendőrkutya sem vezette egyértelmű eredményre a nyomozókat, hiányos a vizsgálat, ezért meg kell ismételni az eljárást. Ez 2006-ig húzódott, amikor bizonyítottság hiányában felmentették a két férfit, akik akkor már évek óta előzetesben voltak.

A szabadulásuk után beperelték az államot, és ketten együtt 45 millió forint kártérítést kaptak.

Már 2016-ban jártunk, amikor újra a bíróság elé került az ügy. Ekkorra ugyanis a rendőrség megtalálta az antennadarabot, és ifjabb Burka Ferenc fiának a vallomását is új bizonyítékként kezelik. Ezek alapán 2018-ban mindkét vádlottat jogerősen elítélték, az állam pedig most követeli vissza a kártérítést.

Idősebb Burka Ferenc ügyvédje a Telexnek azt mondta erről: az állam szerinte kicsúszott a határidőből, a büntetőügy jogerős ítélete után fél évig lehetett volna perújítást kérni a kártalanítási ügyben. Ifjabb Burka Ferenc ügyvédje nem nyilatkozott.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük