Olaszországban elérte a nyolcvan százalékot az átoltottság: a hatvanmilliós országban már több mint 43 millióan vettek fel két oltást, amivel sikerült elérni a közösségi immunitást, miközben a lakosság több mint tizenöt százaléka továbbra is nemet mond a vakcinázásra a római egészségügyi minisztérium vasárnapi adatai szerint.

A 12 év feletti olaszok között az átoltottság aránya vasárnap kora délután 80,04 százalék volt; azokat is számolva, akik csak az első adagot vették fel, az arány eléri a 84,6 százalékot.

A járványbiztos Paolo Francesco Figliuolo tábornok úgy nyilatkozott, sikerült teljesíteni a kormány által kitűzött célt, vagyis biztosítani a közösségi immunitást még az ősz beállta és a pandémia esetleges újabb hulláma előtt. Hozzátette, hogy csupán két hetet késtek, mivel eredetileg szeptember végére akarták elérni a nyolcvan százalékos átoltottságot. A tábornok március elsejétől vette át a lakossági vakcinázási program irányítását, amikor az első oltást megkapók száma négymilliónál tartott.

Az egészségügyi tárca adatai szerint a lakosság több mint 15 százaléka még egy oltásban sem részesült, ami 8,5 millió nem védett embert jelent. A vakcinára nemet mondókról van szó, nincsenek közöttük azok, akik betegség vagy más ok miatt nem olthatók.

Harmadik dózisban a lakosság kevesebb mint 4 százaléka részesült.

A napi esetszám és a kórházakban kezelt betegek aránya továbbra sem emelkedik, a halottak napi számát viszont nem sikerült nullára csökkenteni. A pandémia 2020. februári kezdete óta több mint 131 ezren haltak meg koronavírus-fertőzés miatt, ami Nagy- Britannia után a második legmagasabb szám Európában.

Szombat este viszont oltásellenes összecsapások voltak Rómában, mert október 15-től Olaszországban védettségi igazolással kell rendelkeznie az összes munkavállalónak. Amíg ezt nem pótolják, felfüggesztetik őket az állásukból és fizetést sem kapnak. (MTI)