Menekült afgán focista lányokat fogad be az Egyesült Királyság
Afghan female soccer players compete in a match at the Afghanistan Football Federation (AFF) stadium in Kabul, Friday, Dec. 6, 2013. Twelve teams played in Kabul with players to be selected for the country's national women's soccer team.(AP Photo/Rahmat Gul)

Ígéretes fiatal lány futballtehetségeknek és családjaiknak ajánlott fel letelepedést az Egyesült Királyság, miután el kellett menekülniük a nők jogait semmibe vevő tálib hatalom elől.

A 13 és 19 éves lányokból álló 35 fős focicsapat a múlt hónapban menekült el Afganisztánból és húzták meg magukat egy pakisztáni hotelben. Azonban ott is csak ideiglenesen maradhattak, aminek hétfőn le is járt a határideje.

„Már azon dolgozunk, hogy véglegesítsük az afgán Nők Fejlődése Csapat vízumait, és várjuk, hogy rövidesen üdvözölhessük őket az Egyesült Királyságban” – mondta a brit kormányszóvivő.

Ha az Egyesült Királyság vagy más ország nem fogadta volna be őket, akkor a csapatnak vissza kellett volna térni Afganisztánba, ahol távozásuk előtt már a csapat hetven százaléka halálos fenyegetést kapott a táliboktól. (BBC)