A legrosszabb még be sem következett a brexitből

Ráadásul a brexitből a legrosszabb még be sem következett. A brit miniszterelnök nem akarja ugyanis a brexit dealnek megfelelően, az észak-ír különszabályokat (az Észak-ír Protokollt, NIP) alkalmazni, és nem akar vámellenőrzést bevezetni az észak-ír kikötőkben, amikor oda Angliából, Skóciából vagy Walesből érkező hajók kötnek ki.

A NIP feladata az lenne, hogy megakadályozza, hogy Írország és a brit tartomány, Észak-Írország között vámosoknak kelljen a teherautókat ellenőrizniük. Az ugyanis nagyon megterhelné az észak-írországi békefolyamatot, ha a határ ismét „láthatóvá” válna. Ezért gyakorlatilag belső vámhatárnak kéne működnie az Egyesült Királyságon belül, egyfelől Anglia, Wales és Skócia, másfelől Észak-Írország között. Ezt a Londonhoz hű, protestáns észak-írek hevesen ellenzik. A protestánsokkal Johnson nem mer újat húzni, ezért húzza az időt. Az EU viszont egyre türelmetlenebb.

A britek szerződésszegése  egyelőre még nem jelent túl nagy rizikót az EU belső piaca számára, mivel az Egyesült Királyságban továbbra is magas szintű termékelőírások vannak érvényben. Ám a jövőben Johnson el akar térni az EU-szabályoktól – ez a lényegi célja a brexitnek.

Ha ez megtörténik, és az Írország és Franciaország közötti forgalmat az EU ellenőrizni kezdi, azzal a független ír államot másodrendű EU-tagállammá degradálja a Süddeutsche Zeitung szerint. Ezért inkább büntetővámokat vezethetne be Brüsszel London ellen. Johnsonról azonban ezek a fenyegetések eddig leperegtek. Így lehet, hogy az EU-nak kell végül visszaállítani az ír és az észak-ír határon az ellenőrzést. Ez a brexit deal bukását jelentené, és újabb terrorhullámot válthatna ki Észak-Írországban a német lap szerint.

Nem véletlen, hogy az EU csak annyit mond: nem akarja a NIP-et újratárgyalni. A britek viszont most már nem egyszerűen egyoldalúan hosszabbítgatták meg a türelmi időszakot, amit a NIP bevezetésére a brexit deal adott, hanem arra hivatkozva tagadnák meg az Észak-ír Protokoll bevezetését, hogy az a hétköznapi élet fenntartását veszélyeztetné.

Az ellenzék erősödik

Az ellenzéki Munkáspárt közben erősen bírálja Johnsont a brexit kezeléséért, és úgy tűnik a választók díjazzák is a kritikát: 54 ingadozó körzetben egy szeptember eleji, a benzinválság előtti közvélemény-kutatás szerint immár újra a Labournek lenne esélye a konzervatívok legyőzésére. Ez még nem lenne elég Johnson teljes választási vereségéhez, de a toryk elvesztenék abszolút többségüket a parlamentben.https://24.hu/kulfold/2021/10/06/brexit-gazdasag-kaosz-aruhiany/?fbclid=IwAR1Tn-zmHvvE8oV7Hxom5zO8Jt-u1-pBY385uU5frIYzUcErOhUwf3aQk9w