A szerb-magyar határ kerítésén létrák segítségével átmásztak…

KÍSÉRŐAUTÓT IS SZERVEZTEK A GYANÚSÍTOTTAK AZ EMBERCSEMPÉSZÉSHEZ

Két férfit tartóztatott le a bíróság, akik több mint 20 illegális határátlépőt próbáltak Ausztriába juttatni. Ellenük vagyoni haszonszerzés végett több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indított eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az embercsempész szervezet egy 22 fős afgán, bangladeshi és pakisztáni állampolgárokból álló csoporttal abban egyezett meg, hogy fejenként 3000 euró összeg ellenében Magyarországon keresztül Nyugat-Európába juttatja őket. Az illegális bevándorlók 2021. október 6. napját megelőzően a szerb-magyar határ kerítésén létrák segítségével átmásztak, majd onnan az ismeretlen személyek elvezették őket arra a rejtekhelyre, ahol az Ausztria irányába őket szállító járművekre kellett várniuk.

2021. október 6-án a gyanúsítottak két külön járművel Budapestről Szeged irányába, a találkozóhelyre indultak, pénzért cserébe feladatuk az illegális határátlépők Ausztriába történő szállítása volt. A rejtekhelyen először az egyik gyanúsított által vezetett zárt rakterű teherautó felvette a 22 külföldi állampolgárt és elindult az M5-ös autópálya felé, majd a személyautót vezető másik gyanúsított csatlakozott hozzájuk azzal a céllal, hogy jelezni tudjon társának, amennyiben rendőrt észlel az úton. Nem sokkal később a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai az M5-ös autópályán a teherautót az inárcsi pihenőhelynél, a személyautót pedig az ócsai lehajtónál ellenőrzés alá vonták és a Magyarországon engedély nélkül tartózkodó állampolgárokat, illetve a gyanúsítottakat is elfogták.

Tekintettel a bűncselekmény jelentős tárgyi súlyára, illetve, hogy az egyik terhelt bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a hatóságok elől megszöknének, elrejtőznének, illetve a bizonyítást tárgyi eszközök elrejtésével, megsemmisítésével, valamint tanúk befolyásolásával veszélyeztetnék. A terheltek vélhetően embercsempészésből tartják fenn magukat, ezért szabadlábon hagyásuk esetén fennáll a veszélye annak is, hogy cselekményüket folytatnák vagy újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján meghallgatta a gyanúsítottakat és az ügyészi indítvánnyal részben egyetértve elrendelte a letartóztatásukat az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. november 8-ig. Az egyik gyanúsított esetében a bíróság a bizonyítás megnehezítését nem tartotta megalapozottnak.

A döntést az ügyészen kívül az egyik gyanúsított tudomásul vette, védője nem volt jelen, ezért fellebbezésre neki 5 munkanap áll rendelkezésre. A másik gyanúsított és védője fellebbeztek. A végzés nem végleges, de végrehajtható.