Veres Pál, Miskolc polgármestere köszöntötte a közgyűlésen megjelenteket. A testület 28 tagja közül 25-en voltak jelen a 9 órai kezdéskor. A városvezető a közgyűlés elején felsorolta azokat a jeles miskolci közéleti személyiségeket, akik a grémium legutóbbi ülése óta elhunytak, rájuk néma főhajtással emlékeztek.

A képviselők a napirend elfogadásával folytatták a munkát, a négyes napirendet visszavonták (ez az Erzsébet fürdő körüli területrendezésről szólt).

1. Javaslat az Önkormányzat 2021. évi költségvetésének megállapításáról szóló 8/2021. (III.5.) önkormányzati rendelet módosítására és a kapcsolódó döntések meghozatalára (I. féléves korrekció). Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Szilágyi Kornél, a Gazdálkodási Főosztály főosztályvezetője ismertette az első előterjesztést. Emlékeztetett, a költségvetés általános szabályait felülírta a koronavírus-járvány, 2020 novemberétől a polgármester látta el a közgyűlés feladatait, így készült el az idei költségvetés, így fogadták el az erről szóló zárszámadási rendeletet is. A 2021-es költségvetés kapcsán rámutatott, a központi döntések értelmében a kis- és középvállalkozásoknak csak az iparűzési adó felét kellett befizetniük, ez több mint 1 milliárd forintos kiesést jelentett, és a további döntések hasonló nagyságú mínuszt okoztak. Elég csak arra gondolni, hogy megszűnt a közösségi közlekedés állami támogatása, és a gépjárműadó elvétele is nehézséget jelent az önkormányzat számára. A parkolás ingyenessé tétele pedig több mint 600 millió forintot jelentett. Ezek miatt egy takarékos, feszes költségvetést állítottak össze szűk 32 milliárdos főösszeggel. A módosításban jelezték az állami kompenzációt: a közösségi közlekedésre 700 millió forint jutott, a városgazdának 300 milliós támogatást adtak, a közvilágításhoz és a víziközműhöz 200 milliót, pályázatok elkészítésére pedig 100 milliót szántak. Az integrált óvodai rendszer, a MIÓVI létrehozása miatti költségvetési módosításokat is tartalmazza az előterjesztés.

Az előterjesztést és a módosítókat az érintett bizottságok támogatták.

Szopkó Tibor alpolgármester elmondta, egy olyan napirendet tárgyal ma a grémium, ami békeidőben inkább technikai jellegűnek tekinthető, azonban most ennél többről van szó.

– Számomra ez a rendelettervezet és a határozati javaslatok annak a tanúbizonyságát adják, hogy az év elején elfogadott rendeletünk kifejezetten felelős, takarékos, feszes volt. Az önkormányzat és az intézményrendszer működőképes maradt, sőt még fejlesztésre is volt lehetőség. Nagyon nehéz volt a működőképesség megőrzése, a szakembereink rengeteget dolgoztak ennek érdekében. Mindenkinek köszönet érte. A céltartalék képzése felelős, és jó döntés volt. Bízom benne, hogy a jövő évi költségvetésünket ilyen jellegű terhek már nem fogják befolyásolni – hangsúlyozta.

Veres Pál lezárta a vitát.