Skip to content

Újhelyi már bírósághoz fordulva követeli a kórházban ápoltak oltottságai adatait

Újhelyi István közérdekű adatigénylést nyújtott be a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, a Miniszterelnökségnek és az Emminek, hogy megtudja: a jelenleg kórházban ápolt koronavírusos betegek, illetve az elmúlt időszakban elhunytak közül hányan és milyen vakcinával voltak beoltva. Választ azonban a határidő lejártáig nem kapott, ezért csütörtökön a bírósághoz és az adatvédelmi hatósághoz fordult – jelentette be az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagja online sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint az Egyesült Államokban vagy más európai tagállamokban ezeket az adatokat közzéteszik, sőt, van, ahol a beadott oltóanyagok típusát is közlik, ezzel is erősítve az oltásokba vetett bizalmat és az oltási hajlandóságot.

Valami bűzlik ismét a kormányzat kommunikáció körül. Ha abban egyetértettünk, hogy az oltás szükséges és az emberek tájékoztatása segíti az oltási kampányt, akkor érthetetlen, hogy ezeket az adatokat miért nem hozza nyilvánosságra a kormány. Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfón igencsak megizzadt, mert láthatóan nem mondhatta el azokat az adatokat, amelyeknek egyébként a birtokában van”

– mondta az MSZP-s politikus.

Ujhelyi szerint a titkolózásnak az lehet a magyarázata, hogy megpróbálják elrejteni a kínai Sinopharm esetleges alacsonyabb hatékonyságát.

Falus András immunológus korábban a Népszavának azt mondta, a negyedik hullám dinamikája más, mint a korábbiaké, ezért is fontos lenne megtudni, hogy lélegeztetőgépen ápoltak között mennyi az oltott és mennyi az oltatlan beteg. Falus szerint nagy baj, hogy ezek az adatok még mindig nem ismerhetőek meg.

hvg.hu               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.