Durvább a közlekedési szennyezés, mint eddig hittük – Magyarországon 13 ezren halnak meg évente

 

A Greenpeace az európai autómentes nap alkalmából több ezer, keresztet ábrázoló graffitivel hívta fel a figyelmet Budapest forgalmas csomópontjain arra, hogy tragikusan sokan halnak meg évente hazánkban a kritikus légszennyezettség következtében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig jelentős mértékben csökkentette a légszennyező anyagokra vonatkozó irányértékeit a helyzet súlyosságára tekintettel. 

A forbes.hu-nak eljuttatott közleményében a Greenpeace Magyarország azt írta, Magyarországon évente több mint 13 ezren halnak meg idő előtt légszennyezés miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet szintén 2021. szeptember 22-én mutatta be a legfrissebb tudományos ismeretekre alapuló, új egészségügyi irányadó értékeit a különböző légszennyező anyagokra. A WHO utoljára 15 évvel ezelőtt jelölt ki erre vonatkozó értékeket.

Magyarország több településén azonban már a korábbi irányértékeket is többször túlléptük az utóbbi években,

írta a Greenpeace. Az új WHO-jelentésben a világszervezet sokkal szigorúbb értékeket javasol több légszennyező anyagra, a levegőben lévő apró részecskék (PM2.5) éves célértékét 10-ről 5 mikrogramm/m3-re csökkentette, eközben a magyar és uniós határérték 25 mikrogramm/m3.  A levegő nitrogén-dioxid szennyezettségére pedig a jelenlegi éves 40 helyett 10 mikrogramm/m3 értéket jelölt ki. Az utolsó rendelkezésre álló, 2019-es évről szóló hazai jelentés szerint minden vizsgált magyar településen ezek az éves értékek jóval magasabbak, mint a most javasolt irányértékek. A jelentéssel az Egészségügyi Világszervezet egyben azt is alátámasztja, hogy

a városi környezetben döntően dízeljárművekből származó nitrogén-dioxid sokkal nagyobb kockázatot jelent, mint azt korábban becsülték.https://forbes.hu/uzlet/zold-kornyezetszennyezes-kozlekedes-who-greenpeace-figyelmeztetes/?utm_source=Forbes+Espresso+h%C3%ADrlev%C3%A9l&utm_campaign=c6661a783c-EMAIL_CAMPAIGN_5_19_2021_13_48_COPY_09&utm_medium=email&utm_term=0_5d6f550842-c6661a783c-56945581&ct=t(N_COPY_09)