Miskolcon működne? 30 km/órás sebességkorlátozás a városokban

Az Európai mobilitási Hét kapcsán arra hívja fel a figyelmet a Levegő Munkacsoport, hogy „Utcák az életért” (Streets for Life) néven kampányt indított az ENSZ. A kampány részeként még tavasszal aláírásgyűjtésbe kezdtek, azt szeretnék elérni, hogy világszerte 30 km/órás sebességkorlátozást vezessenek be azokon a területeken, ahol emberek élnek, sétálnak és játszanak.

Egészségügyi előnyökkel is jár

Magyarországon a Levegő Munkacsoport elnöke, Lukács András elmondta, hogy a 30 km/órás sebesség a legnagyobb, amely biztonságos lehet ott, ahol a forgalom keveredik a veszélyeztetett úthasználókkal: a gyalogosokkal, kerékpárosokkal. Emellett a forgalom lassítása jelentős egészségügyi előnyökkel is jár – egyebek mellett azért, mert ösztönzi a gyaloglást és kerékpározást, vagyis az aktív életmódot.

Már vannak példák

Spanyolországban idén májusban törvényileg kötelezték a városokat, hogy minden utcán, ahol kevesebb mint két sáv van egy irányban, 30 kilométer/órás sebességkorlátozást vezessenek be. Párizsban, ahol már eddig is az utcák 60 százalékán volt érvényben a 30 kilométer/órás sebességkorlátozás, most augusztusban néhány fő útvonal kivételével a város összes utcájára kiterjesztették. Brüsszelben idén január 1-jétől érvényes az általános 30 kilométer/órás korlátozás, csak a főútvonalokon marad az eddigi 50 kilométer/órás megengedett sebesség.

Itt lehet aláírni az ENSZ által indított petíciót: https://www.unroadsafetyweek.org/en/get-involved#sign