Az újságíróink lehallgatását és megfigyelését nem tudjuk megakadályozni egy izraeli kémprogrammal gátlástalankodó hatalommal szemben. A forrásaink azonban még így is biztonságban vannak, ha azt használják, amit pont ezért fejlesztettünk ki: az Átlátszó kiszivárogtató felülete, a MagyarLeaks annyira biztonságos, hogy mi magunk sem tudjuk, és ha akarnánk sem tudnánk kideríteni, kik írnak leveleket és küldenek fájlokat nekünk a dark weben keresztül. Így aztán a mi lehallgatásunkkal vagy megfigyelésünkkel sem lehet hozzájuk eljutni. 

Fogalmunk sincs például, hogy kitől kaptuk a tippet ahhoz a cikkünkhöz, ami az egyes esztergomi egyházi iskolák diákjainak kötelező eucharisztikus Ákos-koncertről szólt, és ezekben a Pegasus kémszoftverrel terhes időkben ez talán így is van jól.

„Nem tudom, mit csináljak, egyrészt a Covid miatt, de legfőképp elvi okokból tiltanám gyermekemet, mégis félek, milyen retorziókra számíthat. Az igazgató külön levélben hívta fel a szülők figyelmét a kötelező részvételre” — írta a szerkesztőségünkhöz eljuttatott üzenetében egy anonim kiszivárogtató. A névtelen szülő a gyermeke számára kötelező Ákos-koncerttel kapcsolatban jelentkezett. Az ügyről másfél hete írtunk, a sztori az egész magyar sajtón (illetve a nem a kormánytól függő részén) végigfutott.

A névtelen forrás a MagyarLeaks anonim kiszivárogtató felületünket használta. Ez a platform annyira szuperbiztonságos, hogy még mi sem tudjuk, hogy kitől kapunk rajta üzenetet és/vagy fájlokat.

Noha az Átlátszót, illetve az Átlátszó kollégáit el lehet érni a megszokott módszerekkel (emaillel, közösségi médián, postán keresztül stb.) is, a titkosított TOR böngésző alatt üzemelő MagyarLeaks platformot úgy alakítottuk ki, hogy magas technikai biztonságot jelentsen azon forrásaink számára, akik szeretnének valóban névtelenek maradni.