Ezután jött Jakab Péter…mészárosozott, szájerezett, Orbánt pedig bilincsben vizionálta..

Ezután jött Jakab Péter. A Jobbik elnöke szerint a kormány kudarcos politikáját remekül érzékelteti, hogy a román minimálbér is lehagyta a magyart. Jakab beszéde azonban nem a szakpolitikai fordulatokról szólt: a Jobbik miniszterelnök-jelölti aspiránsa mészárosozott, szájerezett, Orbánt pedig bilincsben vizionálta. Kövér László persze hozzá is fűzött kommentárt, röviden csak annyit mondott: „aztabetyárját”.

Jakabnak címezve Orbán csak annyit mondott, hogy tudják, hogy bohóckodni jár csak a parlamentbe, azonban gratulált a Jobbiknak, hogy bohócuknak már testőre is van. Orbán nem mulasztotta el az alkalmat, hogy Gyurcsány Ferencnek is címezzen néhány mondatot (bár a DK elnöke ekkorra már elhagyta az üléstermet). A miniszterelnök egyenesen az őszödi beszédből idézte annak legerősebb mondatát, ám a trágár szavakat nem mondta ki, elhümmögte.

A miniszterelnök felszólalásában egy tévedés is volt, amikor az uniós helyreállítási alapról azt mondta, hogy annak teljes neve valójában helyreállítási hitelalap. Nos, jó eséllyel arra utalt, hogy az alapot az Európai Bizottság által kibocsátott kötvényekkel, vagyis hitelből finanszírozza az Európai Unió. Ettől azonban még nem ez a név, hanem Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz – ebből az előbbi szó arra utal, hogy a koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendülést hivatott segíteni, utóbbi pedig arra, hogy olyan területeket támogat, amelyek a gazdaságok, vállalkozások válságállóságát erősítik. A hitel szó nem szerepel benne.https://hvg.hu/itthon/20210920_orban_viktor_parlament_helyreallitasi_alap#rss