Tényleg olcsóbb a Lidl külföldön?

A 33-ból összesen kilenc olyan terméket találtunk, amely Franciaországban olcsóbb volt

(akció nélkül, a rendes árakkal számolva). Az adatfelvétel között 15 nap különbség volt, de az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján meglehetősen csekély annak az esélye, hogy emiatt nagyon elcsúsztak volna az értékek.

A francia vásárlónak tehát abszolút értékben is olcsóbb a Lidlben a vaj, a tejföl, a paradicsom, az alma, a kávé, a spagetti, a vöröshagyma és a maasdam sajt, mint a magyarnak itthon.

Ugyanakkor a grafikonon is jól látszik, hogy a termékek többségénél a francia árak jóval magasabbak, ezért nem meglepő, hogy ha a fenti bevásárlólista teljes költségét nézzük,

a magyar 14 393 forint helyett Franciaországban 19 865 forintnak megfelelő eurót kell a kasszánál fizetni.

Ez azt jelenti, hogy a mi nem reprezentatív és nem hivatalos, szubjektív alapon összeállított nagy bevásárlásunknál

a francia Lidl 38 százalékkal drágább, mint a magyar.

Érdemes azonban rögtön egy érdekes dolgot kiemelni a képletből: a csirke és a pulyka a magyarhoz képest olyan borzasztóan drága a francia Lidlben, hogy ha ezt a két terméket kivennénk a listából, akkor egyből 18 százalékra esne vissza az eltérés, ami már nem tűnik annyira vállalhatatlannak.

Maradva azonban a 38 százalékos különbözetnél, rögtön jogos lehet a reakció, hogy Franciaországban a fizetések jóval magasabbak a magyarnál. Ha tehát azt szeretnénk megnézni, hogy mekkora terhet jelent egy francia és egy magyar családnak ez a bevásárlás, akkor viszonyíthatjuk az árat például a hivatalos nettó átlagkeresetekhez.

Számításaink szerint a bevásárlásunk a magyar nettó átlagkereset 4,76 százalékát viszi el, a franciának viszont csak a 2,5 százalékát.