Tapolca. Agresszívvá vált a gúnár, eltirhították. Korábban megették őket…

– A két évvel ezelőtt Hollandiából hozatott hattyúpár egyike, a gúnár a játszótéren, a parton futóbiciklivel közlekedő kisebb gyermekeket üldözte és próbálta megcsípni. A faj vizsgálatával foglalkozó szakirodalom is úgy tartja egyébként, hogy a bütykös hattyú a legagresszívabb réceféle, amely védi a territóriumát. Sajnálatos módon én is elszenvedője voltam egy hattyú általi támadásnak, amitől csúnyán bekékült a karom. Úgy gondoltam, megelőzve akár egy komolyabb balesetet, elküldöm őket Karcagra – mesélte Fekete György, aki 35 éve gondozza a tavat és környékét.

Korábban történt:

Ellopták, és valószínűleg megették a miskolctapolcai csónakázó tó ékességének számító fekete hattyúkat – adta „hírül” több internetes portál is. Fekete Györgytől, a csónakázó tó üzemeltetőjétől megtudtuk: azóta, hogy tél végén eltűnt az utolsó két fekete hattyúja is, nem vásárolt újabbakat. Eddig 4-5 alkalommal pótolta már az állományt, de minden alkalommal ellopta valaki a Hollandiából, 40-50 ezer forintért vásárolt madarak.

Fekete György elmondta még, hogy nem csak a tavon ringó vízimadarak vannak veszélyben, hanem a tóba telepített díszpontyok is; ezek már 3-4 kilósak, és gyakran feljönnek a felszín közelébe. A tó körül sétálók számára mindig örömöt jelent, ha megpillantják a halak aranyosan csillogó hátát, de ez az orvhorgászok számára ritka szerencse is, mert így tiltott módszerrel „kigereblyézhetik” a pontyokat a vízből.

boon.hu infó