Pikkelysömörben vagy pszoriázisbanszenved? Akkor valószínűleg tudja, hogy a betegség okozta nehézségek leküzdésének nincs vége. A pikkelysömör egy egész életen át tartó betegség, és nem gyógyítható meg teljesen. De ez nem azt jelenti, hogy problémáit nem enyhítheti. Például diéta és egészségesebb életmód útján.

 

Pikkelysömör és megnyilvánulásai

A pikkelysömör a bőr, az ízületek gyulladásos betegsége, és a körmöket is érinti. Az autoimmun betegségek csoportjába tartozik. A pikkelysömör során vörös foltok jelennek meg a bőrön, amelyeket hámló pikkelyek borítanak, majd a bőrsejtek regenerálódnak.

Kezelés

 

Sajnos, az összes pikkelysömörben szenvedő beteg tudja, hogy a pikkelysömörtől nem lehet teljesen megszabadulni. Megnyilvánulásai azonban részben szabályozhatók, hogy a lehető legkevésbé korlátozzák az életet. Hogyan?

 

Ha bármilyen problémája van, gyulladáscsökkentő gyógyszereket írnak fel a bőrére. Fontosak a különféle minőségű kenőcsök is, amelyek megfelelően hidratálják a bőrt. Ezért, ha pikkelysömörben szenved, látogasson el a természetes kozmetikumokat értékesítő e-shopba, és válasszon olyan minőségi termékeket, amelyek enyhíthetik a viszketést és a kellemetlen fájdalmat.

A megfelelő étrend hatása

 

Mint sok más betegség esetén, az étrend módosítása is hatással van a pikkelysömör tüneteinek stabilizálására.

 

Azok az ételek, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, különösen fontosak lehetnek az Ön számára. A gyulladás csökkentése megkönnyebbülést hoz a testnek, és valóban meg lehet állítani az étkezés módosításával. Kerülje a cukor és az állati zsírok túlzott fogyasztását.

 

Koncentráljon a C- és E-vitamin bevitelre, amelyek megakadályozzák a bőrsejtek károsodását és szedjen cinket, amely a bőrt és a körmöket is egészségesen tartja.

Megfelelő ételek

Kiválasztottunk néhány olyan ételt, amely nem hiányozhat az étrendből, és alkalmas a pikkelysömör kezelésére:

Halak

A hal és más tengerigyümölcsök olyan omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek hasznosak az emberi szív számára. A halfogyasztás csökkenti a stroke és a szívroham kockázatát, az omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a szervezet gyulladásának csökkentéséhez.

 

Hetente többször készíthet halat, a főzéshez inspirációt nyerhet a nagyon népszerű mediterrán étrendből. Lazacot, makrélát, szardíniát vagy tonhalat is fogyaszthat.

 

Homoktövis

A homoktövis varázslatos és nagyon egészséges étel. A pikkelysömör szempontjából előnye elsősorban az immunrendszer támogatása, amely túlzottan aktív e betegség során.

 

A homoktövis olaj nagy mennyiségben tartalmaz egészségünk szempontjából fontos vitaminokat. A legfontosabbak a C-, E- és K-vitamin.

 

Zöldségek

 

Gyulladásos betegségek esetén ne féljen zöldségekkel fogyasztani és csökkenteni a hús fogyasztását. A zöldségek a megfelelő módon tisztítják a testet.

 

A legjobb módszer erre az, ha sárgarépából, sütőtökből, édesburgonyából, spenótból, káposztából, brokkoliból, vagy karfiolból készítünk ételeket.

Hüvelyesek és teljes kiőrlésű kenyér

A hüvelyesek (bab, borsó, lencse) és a teljes kiőrlésű kenyér kiváló rostforrás. A rostnak gyulladáscsökkentő hatása is van, ezért fontos a pikkelysömörben szenvedők számára.

Nem megfelelő ételek

Vannak olyan alkalmatlan ételek is, amelyek rontják a betegség lefolyását. Az étrenden alapuló negatív hatások azonban nagyon egyediek. Sajnos ki kell találnia, hogy mi nem tesz jót a testének.

Glutén

Tudta, hogy minden 4. pikkelysömör szenvedő nehezen viseli a glutén fogyasztását? A pikkelysömör és a glutén közötti kapcsolatot azonban még nem vizsgálták meg eléggé.

 

Ha szeretné felfedezni a glutén testére gyakorolt ​​hatásait, kezdjen el egy gluténmentes étrendet. Ebben az esetben legalább három hónapig búcsúzzon el a búza-, rozs-, árpa- vagy zabtermékektől.

 

Nemcsak a süteményeket, hanem a gombócokat, a tésztákat, a sört vagy az édességeket is hanyagolnia kell. Ezeknek az ételeknek gluténmentes helyettesítőit ma minden jobb üzletben megtalálhatja.

Alkohol és cukor

 

Az alkohollal és a finomítottcukorral minden lépésnél találkozunk a mai fogyasztói világban. De ha a gyulladásos betegségek ellen próbál küzdeni, vagy törődik az egészségével, akkor ezeknek az ételeknek először búcsút kell mondania.

 

Obrázky:

https://pixabay.com/cs/photos/psori%C3%A1za-k%C5%AF%C5%BEe-nemoc-z%C3%A1n%C4%9Bt-%C5%A1upinat%C3%A1-5996424/

https://pixabay.com/cs/photos/z-rakytn%C3%ADku-%C5%A1%C5%A5%C3%A1va-bobule-v%C4%9Btev-2798599/

https://www.pexels.com/sk-sk/fotka/vlhkost-vlaha-list-maketa-4465124/