Szunyogh László, Miskolc főépítésze úgy látja, Miskolcnak történelmi adóssága az, hogy ezt a nagyszerű adottságú területet ismét bekapcsolja a város végkeringésébe

 

A fő attrakció kétségtelenül a múlt század elején kialakított teraszok új funkcióval való megtöltése. Lesznek itt játszóterek, egészen pontosan három: egy a 0-4, egy a 4-12 és szintén egy a 12-16 éveseknek. A sportot kedvelő fiatalokat street workout-elemek, outdoor gym- és skate-pálya, valamint mászófal és parkourelemek várják. Piknikező és napozó területek is lesznek, kialakítanak egy Retro teraszt, sőt még a kutyásokra is gondoltak: őket és kedvenceiket kutyaügyességi pálya és kutyajátszó várja.

Megújulnak még a többi közt a lépcsősorok, a kilátópontok és a közvilágítás is. A munkálatok nyár közepén indultak el, és várhatóan 2022 nyarán adják majd át a megújult Horváth-tetőt. Ez azonban a teljes Avas-fejlesztésnek csak egy szelete.

Kétségtelen, hogy a miskolciak több évtizedes vágya teljesül azzal, hogy több ütemben a teljes történelmi Avas megújul – erről Simon Gábor, a Velünk a Város frakcióvezetője beszélt csütörtökön, aki hozzátette, a jelenleg zajló munkálatok csaknem hétszáz millió forintból valósulnak meg.

– Az idősebb miskolciak még bizonyára emlékeznek, milyen élet volt korábban az Avason. A terület sajnos az elmúlt évtizedekben elhanyagolttá vált, de a városvezetés célja az, hogy visszanyerje régi fényét. Ennek már kézzelfogható jelei is vannak: a korábban elkészült csapadékvíz-elvezetés és az útépítések is ezt a célt szolgálták. Nagy öröm, hogy most a kivitelező nekikezdett egy újabb nagyszabású fejlesztéscsomagnak, a Horváth-tetőnek, ahol nagyon jelentős lesz a változás a munkálatok végére – mondta.

Multifunkciós helyszín

Szunyogh László, Miskolc főépítésze úgy látja, Miskolcnak történelmi adóssága az, hogy ezt a nagyszerű adottságú területet ismét bekapcsolja a város végkeringésébe. „Olyan ugyan máshol is előfordul, hogy egy hegy vagy egy domb van egy város közepén, de az Avasban az a különleges, hogy egy kifejezetten „multifunkciós” helyszínről beszélünk, ami éppúgy szakrális, mint turisztikai központ vagy éppen vigalmi negyed”.

A főépítész szerint a mostani felújításban az az igazán különleges, hogy a több évtizedes elhagyatottság után végül is a városlakók, civilek és vendéglátósok fedezték fel a történelmi sétányokban, pincékben rejlő értékeket, lehetőséget, így szerveződtek meg azok a gasztronómiai programok, melyekből kinőtt a mai Borandolás vagy Kvaterka.

– A politika és a mindenkori városvezetés gyakorlatilag az alulról jövő kezdeményezés mellé állt, mert felismerte a terület valós értékét. Így tud megvalósulni a jelenleg is zajló komplex fejlesztéscsomag- jelentette ki.

Korszerűbb kilátó

Az eddig megvalósult és a most kivitelezés alatt lévő projektelemek mellett mindenképpen szólni kell még az Avasi kilátó közelgő felújításáról. Szunyogh László elmondta, a város szimbólumának számító épületnek mostanra az engedélyezési és kiviteli tervei is elkészültek, jelenleg a kivitelezőt keresik.

Az épület a munkálatok után is „ugyanazt fogja tudni”, amit korábban, de sokkal korszerűbb lesz, hőszigetelést kap, a presszó szinten pedig körben padlótól mennyezetig tartó üvegfalat alakítanak ki, így sokkal látványosabb lesz belőle a kilátás, az épület pedig még elegánsabb lesz – mondta a főépítész hozzátéve: az akadálymentesítés is elkezdődik, de ez csak később, a következő uniós ciklus alatt válik majd teljessé.

Szunyogh László elmondása szerint a történelmi Avas rekonstrukcióját a harmadik fejlesztés, az Avastető felújítása teszi majd teljessé: a komfortpontok, az új köztér, a vendéglátóhely kialakítása biztosítja azt, hogy az elkészülő fejlesztéseket a város „ne hagyja magára” és a hozzá kapcsoló sétányok, kerékpárutak kialakítása, valamint a Mendikás dűlő felújítása pedig azt, hogy jobb minőségben és ne csak a buszvégállomástól legyen megközelíthető a terület.

A Horváth-tetőn már zajló fejlesztések
1. Parki sétaútrendszer, városi tanösvény-hálózat
2. Új játszóterek: a tervezés során a 0-4, a 4-12 és a 12-16 éveseknek külön játszóterek készülnek.
3. Új piknik tér a Horváth-tető legfelső teraszán
4. Pihenő és napozó területek a legfelső terasz végén. Egy terasszal lejjebb jön létre a „Retro” kert.
5. Street workout, outdoor gym és skate pálya az aktív sportolás kedvelői számára
6. Mászófal és parkour elemek
7. Kutya agility pálya és kutyajátszó

A beruházás további részében megújulnak a lépcsősorok, rendezik a területeket, felújítják a meglévő burkolatokat, támfalakat, helyreállítják a világítást lesz növénytelepítés és felújítják a kilátó-teraszokat is.

Helyszínek:
Csáti sor és Latabár sor közötti lépcsősor
Latabár sori kilátóterasz
Lajos sori lépcsősor
Sziget sori lépcsősor
Rácz sori lépcsősor
Arnóti sor, Csabai sor közötti átkötés