Skip to content

Publicus: Karácsonynak van a legnagyobb esélye Orbán ellen, Dobrev Klára a második, Jakab Péter a harmadik

Publicus: Karácsonynak van a legnagyobb esélye Orbán ellen, Dobrev Klára a második, Jakab Péter a harmadik

A miniszterelnök-jelölti mezőnyben Dobrev Klára a második, Jakab Péter a harmadik.

Azok közül, akik tervezik, hogy részt vesznek az ellenzéki előválasztáson a túlnyomó többség – 75 százalék – akkor is biztosan elmegy voksolni, ha a választókörzetében a kedvenc pártja nem indít jelöltet – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, mely a Népszava megbízásából készült.

A felmérés alapján úgy tűnik, a választók már tájékozódtak róla, helyben kikre szavazhatnak majd, ugyanis arra a kérdésre, hogy van-e olyan jelölt a választókerületében, akire szívesen szavazna, a megkérdezettek összesen 43 százaléka adott pozitív választ. A legnagyobb arányban (61 százalék) a fővárosban élők találtak rokonszenves jelöltet, a megyeszékhelyeken azonban már kevesebben (47 százalék).

Az is kiderült, hogy az ellenzéki szavazók meglehetősen fegyelmezettek: a Jobbik szimpatizánsainak 79 százaléka automatikusan arra voksolna, akinek a javára saját indulójuk visszalépett, a DK-nál 69, a Momentumnál 64, az MSZP-Párbeszéd esetében pedig 58 százalék ez az arány.

A Publicus – megelőlegezve az előválasztás második fordulójára a legtöbbek által várt miniszterelnök-jelölti mezőnyt – azt is megkérdezte, ha csak a DK-s Dobrev Klára, az MSZP, Párbeszéd, LMP indulója, Karácsony-Gergely és a jobbikos Jakab Péter közül kellene választani, kire adnák a voksukat a kormányváltásra vágyó, az előválasztáson részt venni akaró szavazók.

A versenyt 34 százalékkal a főpolgármester nyerte, a második helyen pedig Dobrev végezne 31 százalékkal. Jakab 23 százalékkal zárna az augusztus végi adatok szerint.

A kormányváltást akarók és bizonytalanok egy ellenzéki győzelem esetén szintén a főpolgármestert tartanák a legalkalmasabbnak arra, hogy egy hatpárti koalíciót vezessen, Dobrev Klára nem sokkal lemaradva a második, Jakab Péter viszont ebben a kérdésben alaposan lecsúszott a Publicus szerint.

A teljes kutatást ezen a linken lehet elolvasni.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



5 Comments

  1. Névtelen
    2021.09.13. 08:25

    Ki fizeti a Publ Icust? 😁😂🤣😀😂 Teljesen elqrvult.

  2. Névtelen
    2021.09.13. 08:28

    Basszus! Jakab az örök bronzérmes?
    Miskolc polgármester választáson is harmadik volt.

    1
    3
  3. Névtelen
    2021.09.13. 08:30

    „Karácsony kisasszony siralmai

    „Majdnem beledöglöttem, hogy fészbukoztam 9 hónapig, és úgy kellett tenni, mint hogyha fővárost vezettem volna. E helyett picsogtam reggel, éjjel, meg este.””

  4. Névtelen
    2021.09.14. 22:26

    Akik a buzikat támogatják azoknak nincs helye a közéletben.

    • Névtelen
      2021.09.15. 05:50

      Ki szerint?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük