Miskolc-Tapolca. Különleges tájépítészeti elképzeléseket valósíthat meg a majdani nyertes pályázó

A miskolctapolcai őspark és környezetének, továbbá a Csónakázó-tó felújításának kivitelezőjét keresi Miskolc önkormányzata. Az Európai Közbeszerzési Értesítőben közzétett felhívás részleteiből kiderül: különleges tájépítészeti elképzeléseket valósíthat meg a majdani nyertes pályázó.

Az Ellipsum Élményfürdő felhelyezte Miskolctapolcát az élményfürdőzés európai térképére. A létesítmény átadása már az idei turisztikai főszezonban megsokszorozta az ide érkező vendégek számát, ugyanakkor ismét ráirányította a figyelmet arra, hogy a tapolcai közterületek állapota sok tekintetben nem méltó a fürdőkörnyezethez.

Elhanyagolt környezet

A park és a Csónakázó-tó elhanyagoltságára, a megcsonkított padokra és a használhatatlanná vált gyalogoshidakra az olvasók és a turisták visszajelzései alapján az Észak-Magyarország is többször felhívta a figyelmet. Megírtuk azt is, hogy a város – még az előző önkormányzat idejéből kiindulva – két pályázatot is elnyert a miskolctapolcai viszonyok javítására. Az egyik a Zöld város kialakítása Miskolctapolca akcióterületen című, amely 903 millió forint értékű, a másik pedig a Miskolctapolca turisztikai fejlesztése elnevezésű 628 millió forinttal.

A megújítási tervek elkészítésére kiírt pályázatot 2019 tavaszán a Lépték-Terv Tájépítész Iroda Kft. nyerte el, amelynek korábbi projektjei között a tapolcai Avalon Park megtervezése is szerepel. Különleges elképzeléseket vázoltak fel a sétányok felújítására, a Csónakázó-tó helyreállítására, valamint a helyi védettséget élvező park megújítására. Ez alapján tette közzé a kivitelezőknek szánt felhívását Miskolc önkormányzata az Európai Közbeszerzési Értesítőben a Miskolctapolca Őspark fejlesztése elnevezéssel. A kiírás részleteiben is tartalmazza a park megújítására vonatkozó elképzeléseket.

Megújuló sétányok

A Barabits sétány újjáépítése során teljes felületén egységesen új térkőburkolatot kap a tervek szerint, keleti oldalán pavilonsorral és pergolákkal.

Új, izgalmas mintázatú térkőburkolat kerül a Barlangfürdő előtt kialakuló „piactérre” és a Pazár István sétányra is, ahol a meglévő fák közé forgószékeket helyeznek majd el.

A bencés kolostor romjának közelében a kor követelményeinek, valamint a helyi építészeti előírásoknak megfelelő modern pavilonokat alakítanak ki.

A Barlangfürdő előtti piacteret és a tóhoz kapcsolódó úgynevezett kilátóteret az akadálymentesített Tó sétány kapcsolja majd össze. Az elképzelések szerint a tó körüli sétányok is térburkolatot kapnak, ezzel együtt megújítják a Csónakázó-tó partfalát, amely mentén napozóteraszokat alakítanak ki a stégeket összekötő burkolatokkal. Izgalmas terv, hogy a tó vízfelülete fölé kilátóstég nyúlik majd be.

A tó melletti kilátótér közösségi térré átalakítva nemcsak a meglévő szökőkút és a tó felé nyújt majd kilátást, hanem a rekreációt is szolgálja padokkal, ivókutakkal.

Organikus park, rózsaágyások

A park nyugati oldalán lévő kör alakú növényágyasba és aköré koncentrikus formában évelő rózsaágyásokat terveztek, amelybe a növényeket a miskolci rózsagyűjteményből telepítik majd át.

A terület egészén egyedi tervezésű tanösvénytáblákat helyeznek ki, amelyek az értékes, idős faegyedeket, a park történetét és állatvilágát, továbbá az új ültetésű cserje- és évelő fajokat mutatják be tematikusan is a park látogatóinak.

A Barlangfürdő melletti parkrész vízbázisvédelmi terület. Az ide tervezett organikus vonalvezetésű sétaút mentén pihenőpadokat és asztalokat terveznek elhelyezni. A látogatók tájékozódását interaktív eszközök, QR-kóddal ellátott információs táblák és szemléltető eszközök segítik majd.

A Miskolctapolca Őspark fejlesztése elnevezéssel kiírt kivitelezői ajánlattétel beadási határideje a felhívás szerint szeptember 14-én jár le.https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/mar-regen-itt-lenne-az-ideje-keresik-a-miskolctapolcai-park-kivitelezojet-5803925/