Skip to content

A horvátok már gyárthatják az eurót

Horvátország megkezdheti az euróérmék gyártását – erről írtak alá megállapodást az Európai Bizottság, a tagállamokat tömörítő Eurocsoport és a Horvát Nemzeti Bank elnöke.

Horvátország még nem tagja az euróövezetnek. A kuna azonban 2020 július 10-től az árfolyammechanizmus (ERM II) része. Az egyetértési megállapodás aláírása az egyik szokásos előkészítő lépés, amikor egy euróövezeten kívüli tagállam csatlakozni kíván az euróövezethez. Az euróérmék előállításához kapcsolódó feladatok összetettsége miatt a csatlakozni szándékozó tagállamoknak jóval azelőtt el kell kezdeniük a felkészülést, mielőtt ténylegesen is bevezetnék az eurót. Ennek várható időpontja 2023. január 1-je.

Az egyetértési megállapodás aláírása lehetővé teszi Horvátország számára, hogy megkapja az eurótesztérmék veréséhez szükséges műszaki dokumentációt. A Bizottság és az euróövezet nemzeti pénzverdei is átruházzák Horvátországra a szükséges szerzői jogokat és pénzverési eszközöket.

A közös pénzt használó tagállamok övezetének jelenleg 19 ország a tagja, a horvátok lesznek a huszadikok, őket pedig minden bizonnyal Bulgária követi 2024-től. A kimaradó országok – Dánia, Magyarország, Csehország, Lengyelország, Románia, Svédország – közül a dánokat nem terheli az a kötelezettség, hogy bevezessék az eurót, ugyanis a csatlakozásukkor ezzel a feltétellel léptek be.

Magyarország esetében még céldátum sincs, sőthttps://hvg.hu/eurologus/20210913_A_horvatok_mar_gyarthatjak_az_eurot?fbclid=IwAR3FubJWV8nGZ87_pi83Tbmol-_W_b0iX9Zh7UcPJnOfp8vuto8ikQHDSOA



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. Névtelen
    2021.09.13. 18:32

    Szerintem Horvátországnak, amelyik állítólag nem vett részt Magyarország tetteiben, hiába tartozik az ózdiakhoz egykori történelmük alapján, nem kellene a liberális Unióhoz tartoznia, semmi jó vége nem lehet annak ellenére, hogy ezek most látványosan mindent összezúznak a NagyPán népével, ami egykor is jelentett emberséget, vagy törvényt. Magyarország 2004-ben csatlakozott a miskolci elmeosztály által Pszichografológia alapján berendezett okkultista német központhoz, Oláh Ibolya romániai elmeosztályának bemutatásával, ők képviselték a Mónika Show sátánistáival és cigányságával Magyarországot. Így is van, megmentették az összes bibliai szereplőt a miskolci elmeosztállyal együtt,, vas nemesekkel együtt. Fertelmet műveltek akkor a Rákóczi terükkel, mert Oláh Ibolya a hüvelyében élvezett és letört a foga. Hát ez egyetlen pillanata a világ-Magyarország tetteinek.

  2. Névtelen
    2021.09.13. 20:22

    Tisztázzunk valamit: Horvátország soha nem fog eurós bankjegyeket nyomtatni, eurocenteket verni.
    Bankjegykibocsátás tekintetében több évtizede megvannak az illetékesek, akik bizonyították a Kennedy-féle gyilkosságot is.
    Hazánkat és a többi uniós tagországot gyarmatnak tekinti a nem létező háttérhatalom, ebből a tényből fakadóan akkor lesz euro, ha rábólintanak.
    Nem vagyok biztos abban, hogy nekünk szükségünk van az eurora.

    Lehet a kérdést pl: „Szlovákia” felől megközelíteni, „nekik már van”. 🙂

    Ez a téma ettől sokkal bonyolultabb.
    Ahol a földkerekség legmagasabb áfá-ját 27%-ban határozzák meg, a közutak, az egészségügy és a többi romokban hever, ott nagy a probléma.
    Aki ezt nem látja a harminc éve bekövetkezett csillag-váltás óta, sajnálom.

  3. Névtelen
    2021.09.13. 21:05

    …és a csillag neve üröm, szépségkirálynő választással. Azt követik a vasnemesek, ég serege, rendek, zsidók, végül a halálreformátusok Nagy Anna főszerepében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük