Amerikai staffordshire terrier
Staffordshire Amstaff dog holded by collar . Dog background

 

Ha eladó kutya vételén gondolkodunk, valószínűleg nem az amerikai staffordshire terrier, ismertebb nevén az amstaff jut először eszünkbe. Az ősei Angliából kerültek a brit bevándorlókkal Amerikába. Míg a szigetországban következetesen harci kutyaként tenyésztették, addig Amerikában már családi, gyerekőrző szerepet is szántak neki.

Ez a kettősség még mind a mai napig fennáll a megítélésükben. Míg Európában sok országban harci kutyaként tekintenek rá és korlátozzák vagy engedélyekhez kötik a tartását, addig a tengerentúlon sokkal pozitívabb kép él róla.

Eladó kutya: amstaff

A méretéhez képest kifejezetten izmos, erős kutya, így határozott, tapasztalt gazdát igényel, aki képes számára határokat szabni. Ugyanakkor, ha sikerül közös nevezőt találni vele, megbízható, hűséges és barátságos tagja lesz a családnak, aki a gyerekkel is kiválóan kijön és jól bírja a gyűrődést.

A magas intelligenciája és a képezhetősége miatt, érdemes sokat foglalkozni vele kölyökkorában, hiszen fogékony és később könnyedén lesz szófogadó társa egy határozott gazdinak. Alapvetően barátságos az emberekkel, de ebből a szempontból is meghatározó a megfelelő kölyökkori nevelés. Ugyanakkor vigyázni kell, ha más állatok közelébe kerül. Velük szemben könnyen léphet fel támadólag és nem ritka az sem, hogy a kisebb állatokra zsákmányként tekint.

Nagyon fontos, hogy nagy kerttel rendelkező házban tartsuk, lehetőleg magas kerítéssel, ahol a mozgásigényét ki tudja elégíteni. Sétáltatásnál is szívesen menne a saját feje után, egy erős kézre itt is szükség lesz, aki kordában tartja. Azonban, ha nincsenek megfelelő kondiban, az erős izomzatuk miatt nehezükre eshet a sétálás is – így erre naponta többször is célszerű sort keríteni.

Ha olyan eladó kutya érdekel bennünket, aki valamilyen szintű kihívást jelent, ugyanakkor a megfelelő nevelésével szép eredmények érhetők el, érdemes lehet elgondolkodni egy amstaff vásárlásán. Azonban csak tapasztalt és elkötelezett gazdiknak ajánljuk, akik nemcsak egy névnapi ajándékként tekintenek rá.