Blikk-információ

Olcsóbban találni magyar gyártmányú étolajat külföldön, mint idehaza /Illusztráció: Pixabay

Olcsóbban találni magyar gyártmányú étolajat külföldön, mint idehaza /Illusztráció: Pixabay

Budapest – Legyen az élelmiszer, ruházati termék vagy más fogyasztási cikk, országonként különböző árakon juthatunk bizonyos produktumokhoz. Amikor azonban a szemeink elé tárul, hogy Németországban, ahol átszámítva 561 ezer forint a minimálbér, még akció nélkül is olcsóbban vásárolhatunk étolajat, mint itthon, kinyílik a bicska a zsebünkben.

Megkeresett ma egyik ismerősünk, hogy ha megyünk haza, tudunk-e esetleg vinni neki étolajat, mert otthon 600 forint körül van most már egy liter! Ritkán 500 forint körül is ki lehet fogni. Na, kapaszkodj! Itt 0,99 eurocent 1 liter, azaz nagyjából 350 forint! És ami a lényeg: magyar!” – háborgott nyilvános Facebook-posztjában egy honfitársunk, aki a termékről fotókat is posztolt.

(A legfrissebb hírek itt)

Mint kiderült, a szóban forgó étolajat a Bunge Zrt. gyártja, amely itthon két közismert napraforgóolajat dob piacra. Utóbbiak 600-800 forint között mozognak hazánkban, de egy kevésbé márkás étolajat sem kapunk meg 500 forint alatt. Bár a férfi által posztolt étolaj akciós áron volt 350 forint, normál áron is 492 forintért kapható német földön. Igaz, a brand nem ugyanaz, mint itthon.

Az elmúlt években nagyon megdrágultak az élelmiszerek, az étolaj sem kivétel: majd másfélszeresébe kerül, mint 2017-ben /Grafika: Séra TamásAz elmúlt években nagyon megdrágultak az élelmiszerek, az étolaj sem kivétel: majd másfélszeresébe kerül, mint 2017-ben /Grafika: Séra Tamás

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint az árkülönbségeknek többféle oka lehet. Az egyik az áfakulcs különbözősége, ami idehaza 27, míg Németországban 19, az Egyesült Királyságban pedig 20 százalék.

– Sok függ még attól, milyen típusú boltban vásároljuk a terméket, illetve, hogy milyen árfolyamon számoljuk át. Az áruforgalomban az eladás-vételi árfolyamban is van különbség. A KSH adatai szerint idén ötödével drágább hazánkban az étolaj, mint egy éve, mert nemzetközi szinten hiány van alapvető élelmiszerekből. Egy kiugróan olcsóbb terméknél elképzelhető az is, hogy az korábbi beszerzés – fejtette ki a szakértő.

Átszámolva 350 forintot kell fizetni a német boltban ezért a magyar étolajért /Fotó: FacebookÁtszámolva 350 forintot kell fizetni a német boltban ezért a magyar étolajért /Fotó: Facebook

Nem csak étolajat, de egyéb élelmiszereket, sőt, más fogyasztási cikkeket is sokszor olcsóbban találni külföldön. – Az egyik, otthon is elérhető élelmiszer-üzletláncban idekint minden termék nagyjából másfélszer olcsóbb – kezdte Dóri, aki 5 éve él Angliában. – Legyen az sajt, felvágott, vagy bármilyen alapélelmiszer, egy nagy bevásárlás után több pénz marad a zsebemben. Ugyanez igaz például a ruhákra is – árulta el a fiatal nő.

– Nincsenek hatóságilag meghatározott piaci árak, azokat a kereslet és kínálat szabja meg – kezdte dr. Baran Alexandra, a FÉBÉSZ elnöke. – A forgalmazók szabadon határozhatják meg, hogy mennyiért adnak egy terméket. Ha úgy gondolják, bizonyos összegért képesek eladni, és találnak rá vevőt, akkor annyiért fogják eladni.

Kérdéseinkkel kerestük a Bunge Zrt-t is, ám eddig nem érkezett válasz.