Miskolc. Az önkormányzati bizottságokba 3 „SZIVE-Padtársak” tagunk került be

Egyik tagtársunk kezdeményezésére létrejött a hivatalosan bejegyzett Függetlenek A Szinva Városáért Egyesület (Függetlenek SZIVE), hétköznapokban egyszerűen csak SZIVE – részben a polgármester-jelöltünk, Veres Pál támogatóiból, részben a Padtársak tagjaiból, 2019. március 26-án. Ahogy Facebook-oldalunkon írjuk, „A Függetlenek SZIVE célja: közösségfejlesztés, a miskolci lakosság közérzetének javítása, a közügyek iránti nagyobb érdeklődés felkeltése. Vélemények és javaslatok gyűjtése, az alkotó lokálpatriotizmus erősítése”.

Jelölő szervezetként szövetséget kötöttünk az ellenzéki pártokkal, az általuk létrehozott Velünk a Város Lokálpatrióta Egyesülettel. Ennek az egyesületnek az elnöke Varga Andrea lett, a Padtársak vezetője – ezzel nagy elismerést kapott civil közösségünk.

A nyertes kampány során számtalan rendezvényt szerveztünk közösen, az egyik a városrészek bejárása volt, a két egyesület közös pólójában – Velünk a  Város SZIVE:

 

CIVIL POLGÁRMESTERÜNK: VERES PÁL (KÖZÉPEN) – MÉG JELÖLT KORÁBAN. CIVIL ALPOLGÁRMESTERÜNK: VARGA ANDREA, A 18- VK. KÉPVISELŐJEKÉNT, JELÖLTKÉNT. FOTÓ: SZIVE.

 

Az önkormányzati bizottságokba 3 „SZIVE-Padtársak” tagunk került be, és a két szervezet vezetője részese a pártvezetőkből és civil szervezetek vezetőiből álló, a vészhelyzet beálltáig hetente egyszer ülésező „Politikai Grémiumnak”, ahol a várost érintő kedvező és kedvezőtlen változásokról, megoldási tervekről értesülhetünk.

A kampány során sokféle megmozdulást szerveztünk, melyek értékelésére 2020 februárjában került sor, egy két napos „elvonulás” alkalmával, itt határoztuk meg a következő időszak stratégiáját is.

2020 májusában készült el a Padtársak cselekvési terve – projektfelelősökkel, határidőkkel, majd jött a nyár. Augusztus-szeptemberben a Borsod 6- OEVK előválasztás rengeteg operatív feladattal minden energiánkat lekötötte, aztán hirtelen megállított bennünket a veszélyhelyzet miatti bezártság. 2020 októberében mertünk utoljára személyesen találkozni.

Ekkor fordultunk a digitális platformokhoz, amelyeket először a belső kommunikációra, a bázisunk megtartására, majd később a közösségépítésre használtunk.

Ahhoz, hogy a 15-20 fős „magot” ne veszítsük el, szükség volt a messenger-csoport mellett a személyes beszélgetésre is online. Ehhez kipróbáltuk a messengert – hiszen ott írásban naponta többször is kommunikáltunk. Előnye a gyorsaság, de nehéz rajta visszakeresni információkat. Videó-beszélgetésnél max. 8 embert enged be, és ekkor már folyamatosan szakadozik.

Következő próbálkozásunk a Skype volt – ezt néhányan nem tudták letölteni (sok 60 év feletti tagunk van), és az adás is gyakran torz – ha nem kapcsolják ki a résztvevők a mikrofonjaikat.

Informatikus-marketinges társunk, aki profi módon segített a kampány Google- és Facebook- hirdetéseiben – a Google Meet rendszerét ajánlotta. Szinte mindenkinek van gmailes címe, így ennek használata több héten keresztül tartotta össze kis közösségünket.https://merce.hu/2021/08/01/hogyan-hasznalhatjuk-az-online-feluleteket-bevonasra-es-a-kozossegunk-epitesere/