Pótfelvételi Miskolcon

Már lehet is jelentkezni a Miskolci Egyetem pótfelvételijére

Bő egy hete hirdették ki a ponthatárokat, aki nem került be, máris gondolkodhat a pótfelvételire való jelentkezésen.

Péntektől augusztus 8-án éjfélig van lehetőségük a diákoknak, hogy pótfelvételire jelentkezzenek.

Július 22-én, csütörtökön nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ezzel eldőlt, hogy a mintegy 102 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerültek be egyetemre, főiskolára. Azoknak sem kell csüggedniük azonban, akiknek ez nem sikerült, az intézmények pótfelvételi eljárást hirdetnek.

Itt is van minimumponthatár, méghozzá ugyanaz, mint az általános felvételin. Azaz alap- és osztatlan szakokon legalább 280, felsőoktatási szakképzéseken legalább 240, mesterszakokon pedig legalább 50 pont kell ahhoz, hogy egyáltalán elfogadják a jelentkezést. Fontos szabály, hogy a pótfelvételin általában csak azok vehetnek részt, akik az idei általános felvételire egyáltalán nem jelentkeztek, vagy jelentkeztek ugyan, de egyetlen szakra sem kerültek be. Vagyis a pótfelvételi nem jó megoldás azok számára, akik a „sima” felvételin az első vagy a második helyen megjelölt szakra nem jutottak be, a harmadik vagy éppen a negyedik helyen megjelölt képzésre viszont nem szeretnének beiratkozni, inkább újra nekifutnának a felvételinek. Ők a pótfelvételire nem jelentkezhetnek, legközelebb a keresztféléves felvételin próbálkozhatnak.

Minap.hu érdeklődésére a Miskolci Egyetem részéről azt nyilatkozták, hogy minden olyan képzést meghirdetnek, ami a 2021-es általános felsőoktatási felvételi eljárásban elindult, és ahová felvettek hallgatót. Informatika, műszaki, egészségtudományi, gazdaságtudományi, természettudományi képzésben, valamint pedagógus- és osztatlan tanárképzésben és szociális munka alapszakon magyar állami ösztöndíjas helyekre is lehet jelentkezni a költségtérítéses képzések mellett.

Az intézmény arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a Kazincbarcikán, nappali és levelező munkarendben ősszel induló vegyészmérnöki képzésre csak pótfelvételin lehet jelentkezni.

Ami a lehetséges létszámokat illeti, azok részletesen – csakúgy, mint a normál eljárásban – a felvi.hu oldalon lesznek elérhetőek. Igaz ez mind a nappali alap-, mind pedig a költségtérítéses képzésekre.