Miskolc fejlődésért kapják a fizetésüket

A Miskolc Holding Zrt. 15 éves fennállása alkalmából készült cikk.

A Miskolc Holding Zrt. szervezeti egységeként a Miskolc Holding Gazdaságfejlesztési és Ingatlangazdálkodási Igazgatósága az önkormányzat nagy múltú ingatlanos cége, a „MIK” 2017-es beolvadását követően jött létre. Feladatait a 2020 januári 114 fő helyett jelenleg 94 fővel látja el.

– A Miskolc Holding Gazdaságfejlesztési Igazgatósága az önkormányzat és a Holding megbízásából egy közszolgáltatási szerződés keretében lát el stratégiai jelentőségű feladatokat a város gazdaságfejlesztése érdekében. A kis létszámú, fiatal, tehetséges, nyelveket beszélő csapat elsődleges feladata a városba érkező és a városban működő vállalkozások egyablakos támogatása – kezdte a szakterület bemutatását Halmai Gyula gazdaságfejlesztési és ingatlangazdálkodási igazgató.

A Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési szakterülete három fő tevékenységet lát el. A befektetésszervezés, azaz az új befektetések Miskolcra vonzása mellett a vállalkozásfejlesztési tevékenység a már itt működő helyi cégek működését támogatja, míg a Foglalkoztatási Paktum projekt keretein belül a városi foglalkoztatás fejlesztése és a munkanélküliség csökkentése áll a középpontban.

Új befektetők vonzása

– A befektetésszervezési tevékenység munkája tud igazán látványos lenni, amikor egy új cég valósítja meg a beruházását városunkban, új tevékenységgel és számos munkahellyel bővítve a város életét. Ennek érdekében az ezzel foglalkozó csoport munkájának középpontjában új befektetők városunkba vonzása és tevékenységeik elindításának legszélesebb körű támogatása, menedzselése áll – ezt már Juhász-Nagy Judit, a gazdaságfejlesztési terület igazgatója teszi hozzá. A város és a térség ipari parkjainak, üzleti ingatlanainak hasznosítása kiemelt helyen szerepel a város gazdaságfejlesztési céljai között, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a 2005-ben létrehozott Miskolci Ipari Park és a 2009-ben megalapított Miskolc Déli – ma már – Tudományos és Technológiai Park minél több cég számára kínáljon megfelelő helyszínt. Ehhez kapcsolódóan már 2008-ban külön rendeletet alkotott az önkormányzat, mely az újonnan betelepülő cégeknek adható támogatásokat rögzíti.

– A csoporthoz a befektetői megkeresések vagy a cégektől közvetlenül vagy az erre szakosodott állami tulajdonú szakmai szervezet, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) munkatársainak közvetítése által jutnak el, melyekre minden esetben komplex szakmai kiajánlási csomaggal válaszolunk. Ezen dokumentáció összeállítása rendkívül alapos, tudatos és dinamikus előkészítést igényel, hiszen a legtöbb esetben az ügyfeleink nagyon rövid határidőn belül, magas szakmai minőségű anyagot várnak el. A felelősség és a nyomás jelentős, hiszen több millió eurós volumenű beruházások lehetséges helyszíneként kell Miskolcot az ügyfeleink látóterébe helyeznünk. A csoport munkája egy sikeresen aláírt ingatlanadásvételi szerződéssel azonban korántsem ér véget, jellemzően a munka nagyobb része csak ez után következik a cégeknek nyújtott, működésük elindításához szükséges projektmenedzseri feladatok teljesítése által. Éppen ezért kollégáinknak rendkívül felkészültnek kell lenniük ahhoz, hogy sikeres ajánlatokat tehessünk le ügyfeleink asztalára, valamint hogy hozzásegítsük őket egy gördülékeny és eredményes induláshoz. Egyidejűleg kell maximálisan tudatában lenniük az ipari ingatlanokat érintő műszaki kérdésekkel, a város, az ország, de akár az egész közép-kelet európai térség aktuális gazdasági tendenciáival és a helyi munkaerőpiaci viszonyokkal. Mindemellett a társosztályokkal, szakhatóságokkal, közműszolgáltatókkal és természetesen elsősorban az ügyféllel történő folyamatos kapcsolattartás miatt kitűnő kommunikációs és munkaszervezési készségekkel kell rendelkezniük, magabiztos idegennyelv-tudással kiegészülve – részletezte Juhász-Nagy Judit.

Kulcsfontosságú elem

– Mindezek alapján kijelenthető, hogy a befektetésszervezés a város gazdaságfejlesztési programjának egyik kulcsfontosságú eleme. Szerencsére az is elmondható, hogy az elmúlt időszakban a csoport igen eredményesen végezte munkáját, hiszen több új nemzetközi beruházás választotta Miskolcot színhelyéül, melyekről a helyi és országos sajtóban is értesülni lehetett.  minap.hu infó