Van rá igény. A magyarok több mint harmada antiszemita

A Medián friss felmérése alapján a magyar társadalom egészében jelen van az antiszemitizmus, a felnőtt lakosság 36 százaléka tekinthető antiszemitának, 56 százaléka pedig úgynevezett kognitív antiszemitának – tudósított az erről tartott sajtótájékoztatóról a Telex.hu.

Van még mit tenni a jelenséggel szemben – jelentette ki az MTI tudósítása szerint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke. Heisler András azt mondta, a zsidó közösségen belüli félelmek léteznek, de Magyarországon ma nincs olyan antiszemitizmus, amelyből „direkt módon” következnének ezek a félelmek. Ez azt jelenti, hogy nincsenek fizikai atrocitások, ezért Magyarország ebben a tekintetben jobb helyzetben van, mint Nyugat-Európa vagy Európa más országai – tette hozzá.

Hann Endre, a kutatásban részt vevő Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója közölte, hogy a felmérés szerint, a 2019-es adatok alapján, a felnőtt lakosság 36 százaléka tekinthető antiszemitának. Mint elmondta, a felmérést 2013 óta rendszeresen, azonos metodika alapján, 1200 ember személyes megkérdezésével végzik. Ebből kiderül, hogy a ténylegesen antiszemiták arányánál lényegesen magasabb, 2019-ben 56 százalékos volt az úgynevezett kognitív antiszemiták aránya, vagyis azoké, akik nem gondolnak magukra antiszemitaként, ám a gondolkodásukban mégis jelen vannak az antiszemitizmushoz kapcsolódó érzések.

Félix Anikó, a kutatásban szintén részt vevő Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet operatív igazgatója közölte: Magyarországon a nyugat-európaitól eltérő az antiszemitizmus. A fizikai atrocitások száma csekély, ám mégis jelen van a mindennapokban. A Mazsihisz biztonsági szolgálata 2019-ben 56, 2020-ban pedig 70 antiszemita megnyilvánulást regisztrált, azok száma 2015 óta folyamatosan emelkedik.

Részletek a Telex.hu cikkében.

Fotó: Miskolci vallásos zsidók