De mikor? Művészeti Központ. Miskolci levelező tagozat

Tisztelt Sajtó! 

Kérem küldje el számomra, a MŰVÉSZETI KÖZPONT rekonstrukciójának pontos ütemezését. 

Mikor mi fog épülni?

Tisztelettel Pusztai László

Tisztelt Pusztai László!

Érdeklődésére küldöm a válaszokat:

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a 3530 Miskolc, Csengey G. u. 10. (Hrsz.: 8501/1) szám alatti ingatlanon – Miskolc központi részén – Művészeti Központ kialakítását tervezi.

Az ingatlan műemléki jelentőségű területen és műemléki környezetben helyezkedik el, maga az épület helyi védelem alatt áll.

A Miskolci Művészeti Központ kialakítására 5 egymásra épülő modul került kidolgozásra.

  1. modul

A Művészeti Központ megvalósítására rendelkezésünkre áll egy helyi jelentőségű védett, korábban is oktatási célokat szolgált, közel 2000 m2 alapterületű épület. Az épület teljes felújítását követően alkalmas lesz a Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti és Táncművészeti Szakgimnázium befogadására, és elhelyezhetők benne a jelenleg is kulturális célokat szolgáló, Miskolc életében fontos szerepet betöltő Miskolci Kulturális Központ irodahelyiségei. Az épület így többfunkciós lenne.

Az épület földszintjén egy melegítőkonyha és a hozzá tartozó étkező kerül kialakításra, továbbá az épület kiszolgálásához tartozó udvaros/takarító és védőnői szoba, valamint a portával összekötött szülői váró.

Az 1. és 2. emeleten kapnak helyet a Bartók Béla Zeneművészeti és Táncművészeti Szakgimnázium terei. Az 1. emeleten az iskola oktató és foglalkoztató termei, valamint a könyvtár, hangszerszoba és a szerver szoba, míg a 2. emeleten oktató termek, valamint a tanári szoba és az igazgatói irodák helyezkednek el.

A 3. emeleten a Miskolci Kulturális Központ irodai helyiségei tervezettek.

2. modul

Az épület tetőterének beépítésével szintén a Miskolci Kulturális Központ irodahelyiségei kerülnek kialakításra.

3.modul

Az előző fejlesztéseken túl, elképzeléseink szerint a meglévő oktatási térhez egy előcsarnokkal és kiegészítő térrel egy multifunkciós épület csatlakozik. Ezzel a Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti és Táncművészeti Szakgimnázium táncművészeti képzésben részt vevő tanulóinak gyakorlati képzése a Miskolci Nemzeti Színházból áthelyezhető a kialakult Művészeti Központba. Az épület tervezetten 2 szintes (pince és földszint) lesz, melyben szintenként 1-1 rendezvényterem, továbbá a kapcsolódó kiszolgáló egységek kapnak helyet (öltözők, mosdók, kelléktár).

4.modul

Újabb épületszárny (próbatermek, zene szobák, öltözők, raktárak, szociális blokkok, garázs) kivitelezésével a fentieken túl a zeneművészeti, ipar- és képzőművészeti, tánc és színművészeti, valamint bábművészeti ágakban alapfokú művészetoktatást végző Szinvavölgyi Alapfokú Művészeti Iskola tevékenysége is itt kerülhet elhelyezésre. A parkolási lehetőséget az épületszárny alatti két parkolószint biztosítja.

5.modul

Az 5. modulban egy újabb 3 emeletes épület kerülne kialakításra, mely a Miskolci Szakképzési Centrum Fazola Henrik Építőipari és Művészeti Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája gyakorlati oktatás helyiségeinek (műtermek, műhelyek és kiszolgáló egységei) ad helyet. A létrehozandó műhelyek: grafikus, ötvös, kerámiaműves, divat-és stílustervező, dekoratőr, fotografikus.

Az ingatlan közvetlen közelében található a Művészetek Háza, amely számos szakmai lehetőséget ajánl a szakgimnázium tanulói számára mind a zeneművészet, mind pedig a táncművészet terén, illetve alkalmas kiállítótér képzőművészeti alkotások számára. A Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti és Táncművészeti Szakgimnázium, a Miskolci Kulturális Központ, a Fazola Henrik Építőipari és Művészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola, a Szinvavölgyi Alapfokú Művészeti Iskola és a Művészetek Háza együttesen egy kulturális negyedet alkothatnak, melyből mind az iskola tanulói, mind a város profitálhat