ÉVENTE 300 MILLIÓ FORINTOS TÁMOGATÁST KAP A DVTK
A multisport klubnak a látványsportágak – azaz a labdarúgás, a kosárlabda, a jégkorong és a röplabda mellett – 18 olyan további sportága van, amelyben elsősorban egyéni sportolók küzdenek hétről hétre az eredményekért. A kormány úgy döntött, hogy hosszú távon is kiemelten támogatja őket.

Mintegy 300 millió forintos kiemelt támogatást kap évente, 2021-26. között a DVTK SE – jelentette be Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára hétfőn Diósgyőrben.

Részletezte: ezzel tudják támogatni az utánpótlás-nevelési programokat, az élsportot, a létesítményfejlesztést vagy akár az eszközfejlesztéseket is, a felhasználási lehetőségeket direkt tágan határozták meg. Versenyeztetés, edzőtáboroztatás, szakemberek képzése és támogatása, bérjellegű kiadások és minden olyan kiadás is bele tartozik, amely segíti a fiatalokat és az élsportolókat. Hogy a támogatást megkaphassa a klub, nem volt elég a sportolói létszám, kellettek az eddigi eredmények és a tradíciók is – tette hozzá az államtitkár.

Példaértékű munkát láthatunk a DVTK-nál. Ez a munka meghozta az eddigi sikereteket, a mostani támogatás pedig hozzájárul ahhoz, hogy hosszútávon is garantált legyen az eredményesség, és hogy még tovább fejlődjön a klub.

Sántha Gergely, a DVTK elnöke szerint a klub a következő öt évben sokkal kiszámíthatóbb körülmények közt tud dolgozni és építkezni, köszönhetően a támogatásnak.

– Ebben az öt évben valóban egy komoly építkezés indulhat meg az egyesületnél. Az észak-magyarországi régió egyéni sportolóit fogjuk össze, beleértve az utánpótlás-, az amatőr- és a versenysportolókat is. Az ő versenyeztetésük sokkal kiszámíthatóbb lesz a következő években, illetve azon dolgozunk, hogy az infrastrukturális körülmények is javuljanak.

Elhangzott az is, hogy ez egy plusz támogatás, nem a jelenlegi önkormányzati és egyéb támogatások kiváltását szolgálja, hanem az egyéni sportolók további fejlődését. A klub tehát továbbra is számít az eddigi támogatóira.

Kiss János miniszterelnöki biztos is egy biztató jövőt lát maga előtt, „az aranykor visszatérését”, amikor nagyon sok szakosztályban nagyon sokan sportoltak és nagyon sok sikert hoztak Miskolcnak.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, a DVTK társadalmi elnöke pedig örömét fejezte ki, hogy a diósgyőri klub is bekerült azon 17 vidéki sportszervezet közé, akik fejlesztési támogatást kaptak. Sőt a legnagyobb mértékű támogatásban részesül.

– Egy 111 éves egyesületről beszélünk, ami rengeteg szakosztállyal, óriási utánpótlás-rendszerrel és hosszútávú sportfejlesztési stratégiával rendelkezik, sőt a tulajdonosi kör ma már a kassai futballcsapat és annak rövidesen megépülő stadionjának működtetésében is részt vállal.

A klub egyébként alig néhány hónapja részesült 2,3 milliárd forintos kormányzati támogatásban, az összeget infrastrukturális és működési célra fordíthatja a látványcsapat sportágak vonatkozásában.