Aczél Márton kajakos, Bérczes Botond karatés, Hoó Fédra és Kőhalmi Borsika cselgáncsozók, és Nagy Emma Dorottya párbajtőröző a MOL Tehetségtámogató Sport pályázat győztesei

Hetvenhét tehetséges fiatal sportolót, összesen 25 millió forint értékben díjazott a MOL Alapítvány idén. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből Aczél Márton a Tiszaújvárosi Kajak, Kenu és Sárkányhajó Egyesület kajakosa, Bérczes Botond alsódobszai karatés, Hoó Fédra és Kőhalmi Borsika a DVTK SE cselgáncsozói, valamint Nagy Emma Dorottya (képünkön)a Diósgyőri Vívó Egyesület párbajtőrözője nyerte el a támogatást. A Sport 2021 nyertesei között van többek között a magyar gyorsasági motorversenyzésben 2020-ban az év utánpótlás versenyzőjének választott Görbe Soma, a világ legfiatalabb női nemzetközi sakkmestere Gaál Zsóka, a Tokiói Olimpián Magyarországot képviselő Kovács Zsófia tornász, Tóth Lili Anna akadályfutó, Németh Nándor úszó és Özbas Szofi dzsudoka is. A MOL Tehetségtámogató Program Sport pályázata elsősorban azoknak az általános- vagy középiskolás diákoknak nyújt anyagi segítséget, akik tehetséges sportolók, és országos vagy nemzetközi versenyen is jó eredményeket értek el. Az útiköltségtérítésre, eszközvásárlásra vagy egyéb sportoláshoz köthető költségekre igénybe vehető támogatás a fiataloknak megfelelő hátteret jelent a további felkészüléshez, versenyzéshez.

A MOL Alapítvány a 2020 végén végzett felmérésére és a sportszövetségekkel folytatott konzultációk tapasztalataira alapozva a MOL Tehetségtámogató Program Sport pályázatot idén fiatalabb jelentkezőkre optimalizálva hirdette meg, ezzel is elkötelezve magát a korai tehetséggondozás mellett. A márciusban meghirdetett pályázatra a 10-16 évesek kategóriájában 414 pályázat érkezett be, ebből 67 pályázatot támogat az alapítvány – köztük egy versenyzőpárost –, összesen 20 millió forint értékben. A 16 éven felülieknek szóló Sport Klasszis kategóriában tíz fő kérelmét díjazták összesen 5 millió forint értékben. Így idén összesen 25 millió forintos támogatást nyújt az alapítvány a kiemelkedő teljesítményű fiatal sportolóknak.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a MOL Tehetségtámogató Sport pályázat győztesei: Aczél Márton a Tiszaújvárosi Kajak, Kenu és Sárkányhajó Egyesület kajakosa, Bérczes Botond alsódobszai karatés, Hoó Fédra és Kőhalmi Borsika a DVTK SE cselgáncsozói, valamint Nagy Emma Dorottya a Diósgyőri Vívó Egyesület párbajtőrözője.

 A 13 éves Aczél Márton Ádám 3 éve kezdett el kajakozni, akkor még kisebb-nagyobb sikerrel indult hazai versenyeken. 2019-ben szorgalmának és elhivatottságának köszönhetően már korosztályának élmezőnyébe került, csapatban Magyar bajnok lett, míg egyéniben Magyar Bajnokságon ezüstérmet szerzett. Ugyanebben az évben egy speciális betétfutamon a Szegeden megrendezett Világbajnokságon is indulhatott csapathajóban, 11 éves ifjú kajakosokat képviselve. TKKSE csapata Mártonnal mind az előfutamokat, mind a kvalifikációs futamot, mind pedig a VB futamot megnyerte. A nyáron még Vidék Bajnoki címet is szerzett csapattársával együtt. A 2020-as évben már egy verseny kivételével minden versenyt, melyen indult (akár egyesben, akár párosban) megnyert, így ismét többszörös Magyar Bajnok lett, kivívva a Kölyök Válogatottsági státuszt. Marci jelen pillanatban heti 8 edzéssel készül a nyári versenyszezonra, minden kedden és csütörtökön iskola előtt, reggel 6-kor már edz, minden hétköznap délután edzésre siet és a hétvégéket is felkészüléssel tölti. Tervei és céljai a pályázati időszakban: Márton minden regionális és hazai bajnokságon indulni fog a 2021-es szezonban. A támogatásból evezőlapátot fog vásárolni.

 

A 15 éves Bérczes Botond 7 évesen kezdett karatézni, jelenleg heti öt edzésre jár és a versenyez. 2016-tól minden évben megnyerte a WKF karate magyar bajnokságot és egy bronzérem kivételével a Diákolimpia országos döntőjét is. A pályázati időszakban a legfontosabb feladatának érzi a folyamatos edzésben maradást, lehetőség szerint az összes itthoni versenyen való részvételt. 2021 augusztusában rendezik a korosztályos EB-t és a legfőbb célja, hogy ezen a versenyen képviselje Magyarországot. Szeretné elérni, hogy állandó tagjává váljon a korosztályos válogatottnak. A támogatásból sporteszközöket fog vásárolni.

 

A most 14 éves Hoó Fédra 2015-től sportol, jelenleg a DVTK Judo Club igazolt serdülő válogatott versenyzője. 2019 júniusban DIÁK A korosztályúként a serdülő (U15) Európa-kupán aranyérmet szerzett. Majd ősszel a diák és serdülő válogató versenyekről három arany és egy bronzéremmel tért haza, végül októberben Országos Bajnoki címet szerzett -38kg-os súlycsoportban. Teljesítményével bekerült a serdülő válogatott keretébe, amelynek azóta is tagja.  2020-ban a Héraklész kerettag lett. Az elnyert támogatást versenyzésre és edzőtáborokra szeretné fordítani.

 

A 13 éves Kőhalmi Borsika 10 évesen kezdett judózni. Számos terve van a pályázati időszakra: fizikai felkészültségének maximalizálása, motivációja növelése, a mentális versenyfelkészülés erősítése, különleges versenytechnikák elsajátítása. Mivel diák korosztályból felkerült a serdülő korosztályba, a megrendezésre kerülő Magyar Bajnokságon, Magyar Kupákon és egyéb versenyeken dobogós helyezést szeretne elérni. Célja a válogatott kerettagság elérése. A támogatásból sportfelszerelést szeretne vásárolni.

 

A 15 éves Nagy Emma Dorottya 2013-ban, hétévesen kezdett vívni, 2014 óta igazolt versenyző. 2017-ben négy versenyt megnyerve az összetett bajnoki címet is megszerezte. 2019-ben a Diákolimpián ezüstérmet nyert. 2019-ben lépett nemzetközi porondra, a Challenge Wratislavia-n 212 induló között második lett. A 2019-2020-as évben elért eredményei és korábbi sikerei elismeréseként a Magyar Vívó Szövetség az “Év női felfedezettje” díjat adományozta neki. A pályázati időszakban szeretne a soron következő OLIMPICI GP és magyar, valamint nemzetközi kadet, junior válogató versenyeken első, második helyezést elérni, válogatott kerettagságba bekerülni, kijutni a világbajnokságra. A MOL Alapítványtól elnyert támogatást sportfelszerelésre fogja fordítani.

A koronavírus nem kímélte a sport világát és a sportolókat sem: a járvány megnehezítette a versenyek előkészítését és a tehetségek felkészülését is. Az elmúlt időszak komoly akaraterőt és rugalmasságot igényelt a sportolóktól, és ezt mindenképpen díjaznunk kell, de az elismerés nem csak a járvány alatti  kitartásuknak szól. A MOL mindig is kiemelt figyelmet fordított a tehetségekre: Alapítványunk pályázati programjain keresztül eddig is évente 100 millió forintot fordított a fiatal sportolók, a művészek, a pedagógusok és a gyermekegészségügy támogatására. Ez a hagyomány MOL-Új Európa Alapítvány elindulásával tovább erősödik: olyan széleskörű és átfogó támogatási rendszert hozunk létre, amellyel a korábbinál is nagyobb szerepet tudunk vállalni  a közérdekű feladatok ellátásában” – mondta el Szollár Domokos, a MOL-csoport kabinetfőnöke, a MOL Alapítvány kurátora.

A támogatottak 35%-a budapesti, 65%-a vidéki sportegyesületnél sportol és 42 különböző sportágat képviselnek. A nyertes pályázók több mint egynegyede a 10-14 éves korosztályból kerül ki. A nyertesek a támogatást előfinanszírozásként kapják meg, és a 2020-21-es nyári- és téli versenyszezonban használhatják azt fel.

A Sport 2021 nyertesei között találjuk többek között a világ legfiatalabb női nemzetközi sakkmesterét, Gaál ZsókátGörbe Somát, akit a magyar gyorsasági motorversenyzés sportágában 2020-ban az év utánpótlás versenyzőjének választott a Magyar Motorosport Szövetség. A 16-23 év közöttiek Klasszis kategóriájában beérkezett 46 pályázó közül a kuratórium 10 főt tudott támogatni az atlétika, cselgáncs, kajak,  öttusa, falmászás, szertorna, triatlon és vívás sportágakban összesen 5 millió forinttal. Ezek közül a sportolók közül többen hazánkat is képviselik majd a Tokiói Olimpián. Az olimpiai játékokon Kovács Zsófia tornász – aki összesen négy szeren versenyez –, Tóth Lili Anna akadályfutó, Németh Nándor úszó és Özbas Szofi dzsudoka – aki júniusban  felnőtt világbajnokságon elért helyezésével kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra – is részt vesz.

A pályázatok három körös elbíráláson mentek keresztül, a végső döntést a MOL Alapítvány kuratóriuma hozta meg egy szakértői zsűri segítségével. A pályázatra bármilyen sportág versenyzői nevezhettek, amennyiben magyarországi sportegyesületnél leigazolt versenyzők, és országos vagy nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket értek el.

A MOL-Új Európa Alapítványról

A MOL és a Magyar Állam MOL-Új Európa Alapítvány néven új közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványt hoz létre, melynek célja közérdekű célok megvalósítása lesz kiemelten a sport, kultúra, egészségügy, gazdaságfejlesztés és környezetvédelem területén. A különböző támogatási tevékenységek a vállalatcsoporton belül eddig szétszórtan, különböző szervezetekben működtek, ezért az új alapítvánnyal egyrészt az a cél, hogy a MOL egy szervezetbe csoportosítsa az összes ilyen irányú tevékenységét, másrészt, hogy kibővítse a támogatások körét olyan területekkel, amelyek a MOL-csoport frissített stratégiájával összhangban a jelenleginél nagyobb figyelmet érdemelnek, így például a kutatás-fejlesztési, innovációs projektek támogatása, elsősorban a körkörös gazdaság kapcsán.   A MOL-Új Európa Alapítvány átveszi a MOL korábban végzett társadalmi felelősségvállalási tevékenységeinek, pályázatainak és tehetséggondozási programjainak jelentős részét, továbbá rendkívül széleskörű és átfogó támogatási rendszert hoz létre a környezetvédelmi és fenntarthatósági célok, a nemzetközi tudásmegosztás, az oktatás és kutatás-fejlesztés, a karitatív tevékenységek, a kultúra és a sport támogatása érdekében.

A MOL társadalmi felelősségvállalásáról

A MOL mint Magyarország legnagyobb vállalata 2020-ban több mint 2,2 milliárd forintot adományozott a különböző társadalmi kezdeményezések számára. A támogatási portfólióban a kultúra, az egészségügy, az oktatás, a közlekedésbiztonság, a környezetvédelem és a szociális ügyek jelennek meg. A vállalat társadalmi felelősségvállalásának jegyében hozta létre 2006-ban az Új Európa Alapítványt, amely 2018-tól MOL Alapítvány néven folytatja tevékenységét. Az Alapítvány pályázati programjain keresztül évente 100 millió forintot fordít a fiatal sportolók, művészek, a pedagógusok és a gyermekegészségügy támogatására. Ennek eredményeképpen az elmúlt években több mint 5000 fiatal sportolót, tudós- és művészpalántát és csapataikat részesítette a MOL Tehetségtámogató Program támogatásban. A MOL Gyermekgyógyító Program keretében 500 projekt nyert el támogatást 2006 óta, akik több mint 120.000 gyermek gyógyulásában közreműködtek. A MOL Alapítvány a helyi közösségek támogatását és az önkéntesség népszerűsítését 2014-2017 között a KÖSZ! Program, 2018-tól a Helyi Érték Program keretében végzi. További információ: www.molalapitvany.hu