Mr Bean az Északmagyarnak. Hogy 2024-ben egy prosperáló várost vegyünk vissza – Kiss János

Az Ellipsum élményfürdő átadása után most zajlik a vár újabb fejlesztése. Milyen hozadéka lehet ezeknek a beruházásoknak a város turizmusa, gazdasága szempontjából?

Kiss János: Hosszú távon a felújított vár nagyon sokat fog hozni Miskolcnak. Hiszen itt nemcsak arról van szó, hogy tovább nő a látogatószám, és hogy helyreállítjuk a városi történelmünk egyik legrégibb és legismertebb épületét, hanem arról is, hogy megélénkítjük a turisztikai ipart Diósgyőrben. A magántőke is kedvet kaphat a befektetésekhez, azt gondolom, hogy a vár tövébe számos étterem, kávézó, ajándékbolt fog települni, ennek már most látszanak a jelei.

Az az érdekünk, hogy 2024-ben egy prosperáló várost vegyünk vissza – Kiss János

Miskolc baloldali – szivárványos – városvezetése gyakorta illeti azzal a kritikával a kormányt, hogy magára hagyta Miskolcot. Politikai alapon zajlik a pénzosztás?

D. CS.: Ha ez így lenne, akkor nem zajlanának többmilliárdos befektetések a városban. Az ilyen állítások általában pártpolitikai megfontolások alapján születnek. Ezeket tudomásul veszem, de attól még nem állják ki a valóság próbáját. Ugyanis az ország minden városa és minden térsége számíthat a kormány támogatására.

Fotó: Archív

K. J.: Ha politikai alapon zajlana, akkor az elmúlt hónapokban Miskolc nem lehetett volna a magyar kormány támogatási politikájának egyik nagy nyertese. Ha csak a legnagyobb tételeket nézzük, akkor azt látjuk, hogy a Diósgyőri várra 10 milliárd forint, a tapolcai wellnessfürdő beindítására 700 millió forint, a DVTK-nak 2,3 milliárd forint, az önkormányzatnak pedig 1,35 milliárd forint jutott. Ezeket a tételeket természetesen támogatták a kormánypárti politikusok, amit nem befolyásolhat, hogy helyi szinten éppen ellenzékben vagyunk, hiszen az az érdekünk, hogy 2024-ben egy prosperáló várost vegyünk vissza.https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/megint-a-mult-kopogtat-az-ajton-ne-nyissuk-ki-5646425/