Az Al Jazeera februárban arról írt, hogy izraeli kémprogramot teszteltek illegálisan Magyarországon

Illegálisan teszteltek egy izraeli kémprogramot Magyarországon, mielőtt a bangladesi hadsereg 2018-ban megvásárolta volna azt – számolt be még februárban egy neve elhallgatását kérő forrásra, valamint a kiszivárgott iratokra hivatkozva az Al Jazeeraa cikket most a Narancs.hu vette észre. A februári cikk szerint a PicSix, egy volt izraeli hírszerzők által alapított cég P6 Intercept nevű termékéről van szó, ami egyidejűleg 200-300 mobiltelefon megfigyelésére alkalmas, hogy tömegek mozgását követhessék általa.

Azt írják, Magyarország közvetítő szerepére azért volt szükség, hogy ne derüljön ki, hogy Izrael és Banglades kapcsolatba lépett. Banglades ugyanis nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot Izraellel, és az izraeli-palesztin konfliktus miatt szankciókat is életbe léptetett az országgal szemben. Az Al Jazeera által megszerzett iratok egy része a P6 Intercept származási országaként Magyarországot tüntette fel, míg más dokumentumok szerint valójában Izraelből származik. Az Al Jazeera legsúlyosabb állítása Magyarországról nézve az, hogy informátoruk szerint

illegálisan, magyarokon használva demonstrálták a kémprogram működését a bangladesi vevőknek.

Emellett arról is írnak, hogy a bangladesi katonai hírszerzés tisztjeit Magyarországon képezték ki az izraeli szakértők.

Kitérnek továbbá arra is, hogy az üzlet megkötésében kulcsszerepet játszott Haris Ahmed, a bangladesi hadsereg vezérkari főnökének, Aziz Ahmed tábornoknak a testvére. Harist életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Bangladesben egy 1996-os politikai gyilkosság miatt, de – mint a Direkt36 megírta – az Interpol körözése ellenére 2015-ban hamis személyazonossággal Magyarországon telepedett le. Az oknyomozók szerint Magyarországra költözése érdekében Banglades tiszteletbeli magyar konzulja is közbenjárt.

A bangladesi külügyminiszter az Al Jazeera cikke után tagadta, hogy valaha vásároltak volna kémprogramokat Izraeltől.

Az év eleji történet aktualitását – mint arra a Narancs.hu rámutat – a Pegasus-ügy vasárnapi kirobbanása adja: a Direkt36 számolt be arról, hogy minden jel szerint az NSO izraeli cég Pegasus nevű kémprogramjával az Orbán-kormány kritikusait, újságírókat és üzletembereket figyeltek meg. A célpontok között több mint 300 telefonszám szerepelt.

Egy, a Pegasus-botrányhoz némileg hasonló ügy pedig már 2018-ban is a felszínre került: ekkor magyar civileket – közöttük a Migration Aidet – próbált lejáratni egy izraeli hírszerzőcég. A civileket üzleti ajánlatokkal keresték meg, majd a beszélgetések részletei a magyar kormánypárti sajtóban, köztük a Magyar Időkben jelentek meg.