Skip to content

Meghalt Ráday Mihály

Meghalt Ráday Mihály

A legendás művészettörténész, műsorvezető Budapest díszpolgára is volt.

79 éves korában elhunyt Ráday Mihály Kossuth-díjas filmoperatőr, rendező, tévés szerkesztő, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, számos városvédelemmel foglalkozó könyv szerzője – számolt be a Telex.hu.

A halálhírt a családja közölte. Ráday Mihály pénteken, súlyos betegség után hunyt el.

Ráday 1942. június 11-én született, apja Ráday Imre színművész volt, édesanyjának, Freda Manyinak divatszalonja volt. A Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr-rendező szakának, majd az ELTE művészettörténet szakának elvégzése után 1968-ban kezdett dolgozni a Magyar Televíziónál, tíz évvel és számtalan legendás tévéfilmmel – közte a Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági sorozattal – később született meg legendás sorozata, az Unokáink sem fogják látni.

 

A műsor célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az épített örökség értékeire, sokan emlékezhetnek a műsor emblémájára (és alcímére) miszerint Városvédő Pallasz Athéné kezéből időnként ellopják a lándzsát. A kultikus műsort 2010-ben indoklás nélkül szüntette meg a köztévé, vagy, ahogy 2020-ban a HVG-nek adott interjúban fogalmazott Ráday: „az én városvédő agitátori munkámat ellehetetlenítették”.https://hvg.hu/elet/20210717_Meghalt_Raday_Mihaly?fbclid=IwAR2LoNZcsIM4boJ0KMizNndUgwRs10C24Bk94bNY968QHdAlmdczRtHjpQ8



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Ozzy
    2021.07.18. 20:58

    Az kimaradt, hogy 90-94 között a méltán hírhedt SZDSZ parlamenti képviselője volt.

    1
    2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük