Skip to content

Direkt36: Az Orbán-kormány kritikusait és magyar újságírókat is célba vettek az izraeli kémfegyverrel

Direkt36: Az Orbán-kormány kritikusait és magyar újságírókat is célba vettek az izraeli kémfegyverrel

Évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust – derítette ki a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként. A célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is. Kutatásuk során arra utaló közvetett bizonyítékokat találtak, hogy a titkos megfigyelések mögött a magyar állami szervek állnak.

17 szerkesztőség – köztük a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit a Le Monde és a Direkt36 – vett részt abban a nemzetközi nyomozásban, melyben azt próbálták feltárni, hogy kiket figyelhettek meg az NSO nevű izraeli kibercég kémprogramjával, a Pegasussal. A Direkt36 tényfeltáró cikke szerint itthon az Orbán-kormány kritikusait és magyar újságírókat is célba vehettek.

A kutatás alapját egy 50 ezer telefonszámot tartalmazó adatbázis képezte, amelyhez a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International jogvédő szervezet jutott hozzá.

A Direkt36 megjegyzi, az, hogy az adatbázisban feltűnik egy telefonszám, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a célszemélyek ellen biztosan be is vetették a Pegasust és a telefonjukat fel is törték, de számos esetben a telefonok utólagos vizsgálata bizonyította, hogy valóban behatoltak az NSO programjával a készülékekbe, hozzáférve a legbizalmasabb információkhoz is.

A Pegasust az NSO csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el más országoknak és hivatalosan csak terrorizmussal és szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek ellen lehetne bevetni. Ezzel szemben a tényfeltáró projekt kiderítette, hogy az NSO ügyfelei legalább 10 országban használják újságírók, jogvédők, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek ellen.

Magyarországon több mint 300 célpont lehet, közülük egyelőre a következő embereket azonosították be:

  • Négy újságírót, köztük a Direkt36 két munkatársát, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást, akiknek esetében a telefonok utólagos vizsgálata ki is mutatta, hogy a készülékeiket feltörték az NSO szoftverével. Továbbá Dercsényi Dávidot, a hvg.hu korábbi újságíróját, aki a terrorizmussal vádolt Hasszán F.-ről írt cikkei miatt kerülhetett célkeresztbe.
  • Egy magyar fotóst, aki együtt dolgozott egy olyan amerikai újságíróval, aki az orosz vezetésű Nemzetközi Befektetési Bank ügyeiről írt.
  • Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát – akit már régóta érnek támadások kormányzati körökből –, valamint több olyan más üzletembert, akik Varga házában vettek részt egy közéleti témájú vacsorán 2018-ban. Az utólagos vizsgálatok megerősítették, hogy legalább egy vendég telefonját biztosan fel is törték az NSO programjával. A Varga-féle találkozón részt vett Chikán Attila közgazdász professzor is, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, akinek telefonszáma szintén feltűnt a kiszivárgott adatok között.
  • Simicska Lajos egykori oligarcha fiát és egyik legközelebbi bizalmasát, Nagy Ajtony Csabát. Mindketten a 2018-as választások előtt kerültek célkeresztbe, amikor Simicska egy egész médiabirodalom tulajdonosa volt, és nyíltan támadta a kormányt. Simicskát azért nem lehetett ezzel a szoftverrel célba venni, mert nem használt okostelefont, az érzékenyebb témájú megbeszéléseit pedig személyesen folytatta.
  • A CEU egyik külföldi diákját, Adrien Beauduint, akit a magyar hatóságok őrizetbe vettek egy 2018-as kormányellenes tüntetésen.

A nemzetközi tényfeltáró csapat birtokába jutott adatokból nem derült ki egyértelműen, hogy ki vetett be a kémszoftvert, azonban a lap szerint több körülmény is arra utal, hogy a magyar hatóságok használták a programot magyar célpontok ellen. Az NSO nem válaszolt az újságírócsapat által elküldött kérdéssorra. A magyar kormány is kapott egy részletes kérdéssort a cikkben szereplő összes lényeges állítással. Ezek egyikét sem tagadták, illetve nem reagáltak érdemben. Azt írták, „nincs tudomásunk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről”, hozzátéve, hogy Magyaroszág „jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



71 Comments

  1. Névtelen
    2021.07.19. 04:43

    Annyira titkos,hogy megírta a direkt 36.
    😂😂😂

    3
    7
    • Névtelen
      2021.07.19. 08:19

      George fizeti, nem?

      4
      4
  2. Névtelen
    2021.07.19. 09:07

    És nemsoká kiderül,hogy akcióba lépnek az ürgebőrbe bújtatott békaemberek.
    Sőt!Gyurcsányt pedig likvidálni akarták.😂

    2
    4
  3. Névtelen
    2021.07.19. 09:14

    Pereltejek nerpatkányot, ne a pofátok járjon. Ilyen szolgalelkű rühes bandája még rákosinak sem volt. Megveregethetitek egymás vállát.

    9
    1
    • Névtelen
      2021.07.19. 10:07

      George Soros kedvenc állama Izrael.
      Csak ott nem szeretik Gyuri bácsit

      Hogy, miért? 😂🤣😁😂🤣 Nem is perlik.

      • Névtelen
        2021.07.19. 10:18

        Ugye most nem sorosozással próbáljátok elterelni a szót a hazaárulásotokról nertetvek? Nyugtass meg hogy rogánék kitalálnak nektek valami mást délutánra.

        9
        1
        • Névtelen
          2021.07.20. 19:18

          „Nem lenne egyszerűbb azt írnod: „Mindenki primitív, csak én nem!”
          És utána igyál a saját egészségedre! „

        • Névtelen
          2021.07.21. 20:45

          Nem mindenki,de te biztosan az vagy nerhulladék.

    • Névtelen
      2021.07.19. 10:11

      Ezt a maszatolást???? Mennyé mán!

      médiatermék

  4. Névtelen
    2021.07.19. 10:32

    Apa kezdődik! Megjöttek a fidesz trollok!

    7
    2
    • Névtelen
      2021.07.19. 18:02

      „figyuka julius 14.-en brusszel jovahagyta magan szemelyek lehallgatasat erted teged es engem is lehallgathat ugy az orban mint a von der leyen”

      • Névtelen
        2021.07.20. 15:55

        Téged fölösleges lehallgatni. Nem állsz azon a szellemi szinten, hogy megérné!

  5. Névtelen
    2021.07.19. 10:37

    Én még megvárnám Jurák Kata véleményét ebben az ügyben is.

    4
    2
    • Névtelen
      2021.07.20. 14:08

      Vagy Dúró Dórát ahogy ledarál egy kiló bélszínt a macskájának.

      • Névtelen
        2021.07.21. 20:31

        Az ólomkatona tyúkbeléből?

    • Névtelen
      2021.07.21. 20:10

      BLAMA
      „Körülbelül egy hónappal ezelőtt azzal fordultak hozzánk, hogy a piacon egy lista kering. Azt állították, hogy feltörték az NSO szervereit Cipruson, és hogy vigyáznunk kell” – mondta Hulió a Kalkalisztnak.

      „Ellenőriztük. Nincsenek szervereink Cipruson, nincsenek ilyen listáink, és a számnak sincs semmi értelme. Később két ügyfelünk is szólt nekünk, hogy megkeresték őket, azt állítván, hogy létezik ez az NSO-val kapcsolatos lista. Kaptunk néhány képernyőképet, és láttuk, hogy nem hasonlít a Pegasus rendszerére, a szerveren látható kép különösen nem ilyen, hanem egy HLR Lookup szerver. Arra jutottunk, hogy ez egy vicc” – állította Hulió.

      „Őrült információhiányra próbálnak valamit építeni” – közölte Hulió. „Azt mondják, hogy a lista kiszivárgott. De honnan szivárgott ki? Nem mondják meg, hogy ki szivárogtatta ki, de honnan szivárgott ki? Kihez tartozik a lista? Ki készítette? Miért nincsenek erről adatok? Ez abszurd”
      – vélekedett a kémszoftver izraeli gyártója”

      • Névtelen
        2021.07.21. 20:18

        Ebben mi a blama?

      • Névtelen
        2021.07.21. 20:46

        „a, nekem má ettől gyanús volt, h kamu. Mindenféle noname ujságírót, kukutyini polgármestert stb. lehallgat a kormány a szuperkémprogrammal, csak épp gyurcsit, a bolgár mutánst, kamugerit, jakabot, fegyőréket, stb. nem. Hát milyen kémkedés má ez?:-)”

  6. Névtelen
    2021.07.19. 13:49

    A ma Brüsszelben meghallgatják a magyar kormányt, és a következő párbeszéd hangzik el.
    -Magyar politikusok telefonon jelezték nekünk a magyar kormány túlkapásait, de ezt önök már rég hallották.

  7. Névtelen
    2021.07.19. 14:00

    Izrael a kémipar ? Kína pedig a gyógyszerlobbi ? Oroszország pedig a hadiipar nagy volumenű fejlesztése és a nyugat választási rendszerében akar vajon beleszólni ? Arab Emirátusok pedig az olaj. Minden nagyhatalomnak és nagy hatalommá alakuló birodalomnak hatalmi „centrumoknak” vajon ki lennének osztva a feladatkörök ? Felvetés mint esetlegesen tehát vélemény mint „ha”. Világ dolgai ami történik és körülvesz bennünket sok mindenre lehet feltételes módban következtetni feltételezni mint feltételes módban „ha”mintha lehetne is érezni. Végén pedig mint a „puzzle” egységgé összeáll(hat) ? Lehetséges lenne, hogy nem hiába aggódik Amerika (USA), Európa, Ausztrália vagyis a nyugat ? Mert Amerika (USA), Kína miatt is köztudott gyakran aggodalmát fejezi ki. Mert Kína erőltetve szinte robusztusan terjeszkedik megerősödve „izmosodva” Európa felé gazdasági befolyással is. A Szaúdiak pedig kelet Európában illetve Dél-Európában, és Afrikában valamint Latin és Dél-Amerikában esetlegesen befolyást szerezve és robosztusan terjeszkedve. Gazdasági fejlesztés a céljuk nagyhatalmaknak vagy más is érdek összekapcsolása érdekeltségekkel is? Mert ha gazdasági élénkítés lenne akkor nem is lenne gond mert az a fejlesztést szolgálná a fejlődő országokban a gazdasági fejlesztés terjeszkedés illetve bizonyos feltételek mellett de milyen befolyásaik lehetnek még Izraelnek, Kínának, Oroszországnak és a Szaúdiaknak még ezen túl is ??? Kína Fudan egyetem Budapesten tervezik megvalósítani és Európába is akar gazdasági befolyást Kína. Kína Szerbiában is terjeszkedik (Budapest – Belgrád vasútvonal és egyéb….) Görögország – Pireuszi kikötő is Kínaiaké. Hamburg és Rotterdami kikötők. Lehet a Adrián Trieszt kikötője is már „szemezgetnek” vele „pásztázva a terepet” ??? Oroszország (Budapest Beruházási Bank),és Kína tudja mint hídfőállása a selyemút által Európában a tranzit szállítmányozás révén. Kína, Oroszország, Izrael, és a Szaúdiak fejlesztései az rendben van mert a fejlődő országok jólétét igyekszik elősegíteni ez rendben. Viszont a robosztus befolyásszerzés és alá és fölé rendeltségi viszony függőség kialakulása érdek érdekeltségi összefüggéseivel esetlegesen már kérdéseket vethet fel, hogy nincsenek -e megfigyelők, megfigyelésekkel esetlegesen (kémkedés) ??? Kérdéseket vet fel jogosan. De nyilván mindent „nem kötnek orrunkra” viszont köztudott a nyugat is figyeli de látja is ,hogy Kína nagyon megerősödött és az Oroszok és Szaúdiak mellett Izrael is és tart a nyugat, hogy a megerősödött nagyhatalmak nem akarnak -e túl nagy befolyást szerezni a nyugatra is esetlegesen.

  8. Névtelen
    2021.07.19. 15:28

    A kormány tagad, hogy nincs köze hozzá.
    Mert nem a kormány és az alá tartozó titkosszolgálat végzi ezt a piszkos munkát, ahogy az ellentüntetőket sem a rendőrökkel kergeti szét, hanem a kopasz foci ultrákkal úgy ezt a lehallgatást is egy fedő cégen keresztül végeztetik el, hogy úgy tűnjön a kormánynak semmi köze sincs hozzá.

    • Névtelen
      2021.07.19. 16:38

      2006, IN-KAL?

    • Névtelen
      2021.07.19. 16:46

      Bijjon, bijjon. Fekete-Győr kezébe is hogy beleejtették a rendőrök a buli füstölőt.
      Közben „kopasz foci ultrák” felgyújtották a szánkókat.

      1
      1
      • Névtelen
        2021.07.19. 20:58

        Hány rendőráldozatról tudunk eddig kipcsi?

        • Névtelen
          2021.07.20. 08:38

          Dobrev mennyit hazudott?
          Anno, ott voltál csendben a Zoltán utcában? Láttalak.

          • Névtelen
            2021.07.20. 16:38

            Miért nem akkor jöttél oda kommenthuszár?

          • Névtelen
            2021.07.20. 18:18

            Vártan hogy teljes fegyverzetedben segítesz megvédeni a „30 Kg, vasággyal” szőke rendőr csajt.

          • Névtelen
            2021.07.21. 08:12

            Szóval csak a szokásos háttérből sunyulás. Nem te vagy véletlenül a 133 legbátrabb magyar egyike?

    • Névtelen
      2021.07.19. 16:50

      Ezzel csak az a gond, hogy az izraeli NSO csak kormányoknak adja el ezt a szoftvert, gondolom olyan opcióval, hogy harmadik félnek átadni tilos. Vagy egy másik magyarázat, hogy a magyar kormány kérése alapján magyar területen orosz vagy a kínai állam kémkedett magyar újságírók után.

    • Névtelen
      2021.07.20. 08:41

      Áá! Elvégeztetem a dánokkal annak a pár magyarnak a lehallgatását, aztán ráfogom Orbánra. Nem esik nehezemre, Biden bácsit szolgálom.

  9. Avasi Cincér
    2021.07.19. 16:23

    Azt mondják nem tudtak róla, aha mint a Függetlenség Napja című filmben: Elnök Úr azért nem mondtuk meg magának, mert ha rákérdeznek őszintén tudjon tagadni.

  10. Névtelen
    2021.07.19. 17:14

    öröm nézni mikor a konda féltve a krumpli fejadagját erővel próbálja visszalapátolni a szart a lóba

    • Névtelen
      2021.07.20. 18:38

      A kis Stummer ássa már az alagutat?

      • Névtelen
        2021.07.21. 20:23

        Nem kell. Stummer sikeresen lebuktatott titeket. El is álltatok tőle gyorsan.

  11. Névtelen
    2021.07.19. 17:22

    ha megdöglik a g mihez kezd a konda?
    megnézném pár millió másik rajongóval, ahogy elpusztul megőrül öngyi lesz mind rondán szégyenteljesen hetedíziglen az utókor megvetésével sújtva
    és ez csak az a rész amit jutalomként adna nekik a sors

    • Névtelen
      2021.07.19. 21:30

      orbánfóbia végstádium.

      • Névtelen
        2021.07.20. 06:16

        a jövőd

        • Névtelen
          2021.07.20. 07:18

          miféle fóbia az, amelyik a névadójának hozza el a végstádiumot?

          • Névtelen
            2021.07.20. 18:20

            ebbe vagytok belebetegedve. Orbán köszöni szépen jól van.

          • Névtelen
            2021.07.21. 08:10

            AHa. Szájnyalogatás elmúlt?Vagy azt nem sikerült kikezelni?

        • Névtelen
          2021.07.20. 08:36

          Az már ki van fényesítve. 8 évig nagyobb viszálykodás nélkül egyben marad politikai szekértábototok. Aztán 3-szor kormányoztok kétharmaddal és máris legyőztétek Orbánt.

          Ám ahogy elnézem a felhozatalotokat, kétségek merülnek fel bennem.

          • Névtelen
            2021.07.20. 16:07

            Kirajzottak már a végbél tisztogatók! Próbálják védeni a mundér becsületét, közben, ahogy egyre jobban kapálóznak, elsüllyednek a saját sz@rukban. Lassan az állukig ér. De mi lesz ha elborítja őket, hol vesznek majd levegőt? Vagy csak visszakerülnek oda, ahonnan elindultak?

          • Névtelen
            2021.07.20. 16:32

            ha már nem él akkor kit fogsz mentálisan leszopni naponta 77 -szer?

          • Névtelen
            2021.07.20. 18:00

            Beszélt már más is így a történelemben kipcsikém aztán ez lett a vége:

            https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2014/12/vala-resized-970.jp2

          • Névtelen
            2021.07.20. 18:23

            Ne fáradj! Bőven van fideszes minisztériumi dolgozó
            Ti már nem jöttök vissza.

          • Névtelen
            2021.07.20. 18:59

            Tanultam tőletek. Felvetetem nemi irányultságnak a nekrofíliát hozzáírjátok az LMBTQ…I….P-hez és megvédtek a világ előtt. Ezen dolgoztok, nem?

            „Nekrofília
            A nekrofília, más néven nekrofilizmus, nekrolagnia, tanatofília szexuális vonzódás holttestekhez vagy aktus, amely holttestekkel történik.”

      • Névtelen
        2021.07.20. 08:15

        nem válaszoltál
        szóval mihez kezd?

        • Névtelen
          2021.07.20. 19:00

          ellentámad az általatok kiprovokált polgárháborúban.

  12. Névtelen
    2021.07.19. 18:41

    A hírhedt Pegasus kémprogramot készítő NSO Groupot kizárták az Amazon Web Services szolgáltatásaiból, miután vasárnap este kirobbant a lehallgatási botrány, amiben magyar újságírókat, vállalkozókat és politikusok telefonjait is megfigyelhették.

    • Névtelen
      2021.07.19. 21:59

      Húúúúúú, azanyját! Mekkora bosszú.

      „Amazon Web Services …”

      • Névtelen
        2021.07.20. 07:19

        Lövésed nincs mi az ugye?

        • Névtelen
          2021.07.20. 16:22

          ez egy kitágult seggű szájer orbán szottya buzeráns fidesztroll

        • Névtelen
          2021.07.20. 18:36

          Egy lista alapján döntött az Amazon Web Services …
          És? Alanyi joga…… majd pótolja a bevételét.

      • Névtelen
        2021.07.20. 08:23

        Azt se tudod mi az buzikám!
        Az affektálás az viszont nagyon megy.

      • Névtelen
        2021.07.20. 12:38

        jajj. Az nso-nak nincs saját szerver parkja?

        • Névtelen
          2021.07.20. 14:05

          Az Amazon Cloud olyan mint egy Légitársaság. Kiépített infrastruktúra, bejáratott útvonalak az egész világon. Az NSO egy utas aki ezt az infrastruktúrát használja. Az NSO egy szoftvercég, hogy kiépítsen a világon egy ilyen Amazon Cloud hálózathoz szükséges rendszert, olyan mintha minden egyes repüléshez venne egy utasszállító repülőgépet.
          Világos voltam, vagy menjek le az óvodás értelmi színvonaladhoz?

          • Névtelen
            2021.07.20. 16:36

            Ehhez nem tudsz eléggé mélyre lemenni.Belenyomod az orrát a mocskába,erre bedob egy még nagyobb baromságot.

  13. Névtelen
    2021.07.19. 19:08

    Ezt a kémprogramot Soros vette Gyurcsánynak a szülinapjára, hogy le tudja hallgatni a kisnyugdíjasokat és így tudja meg hová teszik a 13.havi nyugdíjukat.
    Az újságírók és vállalkozók illetve ellenzéki politikusok, csak úgy kerülhettek képbe, hogy beszéltek nyugdíjas rokonaikkal. Puszta véletlen. De a legjobbkor bukott ki ez az egész, mert a határnál már készenlétben voltak a migránsok, akik csak Gyurcsány parancsára vártak, és már rohantak is volna az öregekhez a nyugdíjakért. De vezetőink most is megmentettek minket. Hála istennek

    2
    2
    • Névtelen
      2021.07.19. 21:28

      Ááá! Csak az adatküldés kezdetét kell átdátumozni. 😁😂🤣😁😂

      „Szabó telefonjáról 2019 júniusában kezdett adatokat küldözgetni a kémprogram,ekkor épp Rogán Antal és köre luxusautóiról írt cikket (a „Méregdrágán bérelhető autókat használtak Rogánék és más kormányközeli emberek” című anyag a 444-en jelent meg), de Paks II. megépítésének körülményeivel és Oláh Lajos ellenzéki politikus szoros kormányzati kapcsolataival is foglalkozott ekkoriban („A DK támadta a kormány kereskedőházait, egy képviselőjük mégis több szálon kötődik az üzlethez”), amikhez érzékeny belső dokumentumokat használt fel. Szintén abban az időben járt tanulmányúton az Egyesült Államokban, amit az amerikai külügyminisztérium szervezett.” ( forrás 444)

  14. Névtelen
    2021.07.20. 12:44

    Basszus! Visszaajándékozás történt. Orbán vett egy figyelőszoftvert Gyurcsány feleségének. 😁😂😁

    „olvasható az Európai Bizottság honlapján. A most jóváhagyott rendelet, melyre Chatcontrol-ként is hivatkoznak, lényegében lehetővé teszi az e-mail és egyéb üzenetküldő szolgáltatások, illetve szolgáltatók számára, hogy automatikusan átkutassák az egyes polgárok összes személyes üzenetét a feltételezett gyanús tartalmak után, és a gyanús eseteket jelentsék a rendőrségnek.

    A szavazás július 6-án zajlott, amikoris az Európai Parlament 537 tagja hagyta jóvá a rendeletet, 133 ellenszavazat és 20 tartózkodás mellett. Ahogy azt a Kalózpárt oldalán olvashatjuk, a rendőrség adatai szerint az esetek túlnyomó többségében ártatlan polgárokat gyanúsíthatnak meg, ami a megbízhatatlan eljárásoknak köszönhető. Egy közelmúltban végzett reprezentatív felmérés szerint az uniós polgárok 72%-a ellenezte üzeneteik általános ellenőrzését. Míg a szolgáltatók kezdetben választhatnak, hogy átvizsgálják-e a kommunikációt vagy sem, a várhatóan ősszel megjelenő nyomon követési jogszabály minden hírközlési szolgáltatót kötelez a válogatás nélküli átvilágításra. Patrick Breyer, a Német Kalózpárt európai parlamenti képviselője úgy fogalmazott: “Ez inkább árt a gyerekeknek, mint védi őket”. A képviselő szerint egyfelől ez a totalitárius logika teljesen kiszolgáltat minket, hiszen postaládánk és a teljes digitális kommunikációnk megfigyelhetővé válik, másfelől viszont pont azokat teszi ki még nagyobb veszélynek, akiket papíron megvédeni hivatott. Breyer itt elsősorban nem csak a széles tömegekre, hanem a gyerekekre gondol, akiknek magánjellegű tartalmai, például fotói számos avatatlan kézen haladnak majd át, ezzel őket is kriminalizálva.

    A számos várható következmény között szó esett arról is, hogy a visszaélések áldozatainak rendkívül fontos, hogy szabadon beszélhessenek az elszenvedett bántalmazásról, és biztonságos körülmények között fordulhassanak segítségért. „Ezeket a biztonságos tereket most elveszik tőlük, ami megakadályozza az áldozatokat abban, hogy segítséget és támogatást keressenek” – írja a képviselő. Az Európai Bíróság egy korábbi bírája megerősítette, hogy az EU chat-ellenőrzésre vonatkozó tervei sértik az alapvető jogokat. Patrick Breyer jogi lépéseket tervez a rendelet ellen, és keresi a visszaélések áldozatait, akik ilyen panaszt tennének. Az Európai Bizottság már bejelentette, hogy a csevegés ellenőrzését kötelezővé teszi minden e-mail és üzenetküldő szolgáltató számára. Ez számunkra például azt is jelenti, hogy a korábban biztonságos, végponttól végpontig titkosított üzenetküldő szolgáltatások, mint például a Whatsapp vagy a Signal, kénytelenek lennének hátsó ajtót telepíteni, de ezek szerint nehéz helyzetbe került a magán szféra védelmezőjeként ismert Telegram is.”

  15. Névtelen
    2021.07.20. 14:24

    állítólag a kínaiak fontolgatják, hogy visszalépnek a Fudan egyetem Budapestre telepítésétől, mert emberi jogi aggályaik támadtak

  16. Névtelen
    2021.07.20. 16:57

    Istenem mekkora örömünnep lesz mikor ezek a magyargyilkosok elpusztulnak a föld színéről!

    • Névtelen
      2021.07.20. 18:54

      a momentumra vagy a ballikra gondolsz?

  17. Névtelen
    2021.07.20. 19:00

    A minielnök úr besúgó volt, Az igazságügminiszter is régimotoros kémcsaládból származik, most miért kell meglepődni ha vesznek egy kémprogramot?
    Most nem rakhatnak be egy 2 ajtós szekrényt a direkt36 irodájába, benne Kövérrel!

    • Névtelen
      2021.07.21. 20:01

      Lököd itt az ócska bolsevik blöfföt.

      „Körülbelül egy hónappal ezelőtt azzal fordultak hozzánk, hogy a piacon egy lista kering. Azt állították, hogy feltörték az NSO szervereit Cipruson, és hogy vigyáznunk kell” – mondta Hulió a Kalkalisztnak.

      „Ellenőriztük. Nincsenek szervereink Cipruson, nincsenek ilyen listáink, és a számnak sincs semmi értelme. Később két ügyfelünk is szólt nekünk, hogy megkeresték őket, azt állítván, hogy létezik ez az NSO-val kapcsolatos lista. Kaptunk néhány képernyőképet, és láttuk, hogy nem hasonlít a Pegasus rendszerére, a szerveren látható kép különösen nem ilyen, hanem egy HLR Lookup szerver. Arra jutottunk, hogy ez egy vicc” – állította Hulió.

      „Őrült információhiányra próbálnak valamit építeni” – közölte Hulió. „Azt mondják, hogy a lista kiszivárgott. De honnan szivárgott ki? Nem mondják meg, hogy ki szivárogtatta ki, de honnan szivárgott ki? Kihez tartozik a lista? Ki készítette? Miért nincsenek erről adatok? Ez abszurd”
      – vélekedett a kémszoftver izraeli gyártója”

      • Névtelen
        2021.07.21. 20:43

        És?A kémprogram gyártója mentegetőzik a megrendelők előtt.Kit érdekel?

  18. Névtelen
    2021.07.20. 19:17

    és mi lesz másnap? 3 havonta kormányválság?
    Horn-Kuncze 7 hónapig kakaskodott, aztán ájtatos manót ( Békesi) leváltották, jött Laja a csomagjával. De jó volt.

    1
    2
  19. Névtelen
    2021.07.21. 19:13

    Megfigyelő – RENDŐRÁLLAM.

    • Névtelen
      2021.07.21. 20:08

      Blama!

      „Ügyfeleink évente átlagosan száz célpontot határoznak meg. Az NSO megalakulása óta nem érhettünk el ötvenezer célponthoz. A Pegasusnak negyvenöt ügyfele van, egyenként évi százas számokkal. A listán olyan országok is szerepelnek, amelyek nem ügyfeleink, és az NSO-nak egyáltalán nincs listája, amely központosítja a Pegasus összes célpontját, pusztán azért, mert maga a vállalat nem tudja valós időben, hogyan használják ügyfelei a rendszert” – magyarázta az üzletember.

      Hulió elutasította a civilek lehallgatásának vádjait. „Újságírók, emberi jogi aktivisták, civil társadalmi szervezetek kívül esnek a határokon. Annak az ügyfélnek, aki újságírót vagy emberi jogi aktivistát hallgat le, számomra abban a pillanatban megszűnik az ügyfél státusza. Miért? Mert nem ez a rendszer célja. Ismerjük, és felismerjük az ilyesmit. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a visszaéléséket” – hangsúlyozta.

      Az Axios című hírportál értesülése szerint Izrael kárelhárító bizottságot állít fel az NSO kémszoftverének ügyében kitört megfigyelési botrány kezelésére, amelyben részt vesznek a védelmi iparág exportengedélyeiért felelős honvédelmi minisztérium, a külügyminisztérium, az igazságügyi minisztérium, a külföldi hírszerzést végző Moszad, a katonai hírszerzés, illetve más ügynökségek képviselői.

      atv.hu”

  20. Névtelen
    2021.07.21. 21:13

    Ez lenne a mindentvivő cáfolat?:):):):):):)Mondd hogy ennél valamin jobbat fog kitalálni nektek tóni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük