Nincs elég idénymunkás a brit földeken

Nincs elég idénymunkás a brit földeken

Szerzői jogok  Euronews

Gerrard Vonk, a Tangmere Airfield Nurseries vezetője az elmúlt 33 évben a kelet-európai idénymunkásokra támaszkodott, amikor az érett termény leszedésére került a sor.

— Egyre több az akadály, egyre nagyobb a bürokrácia, és sokkal körülményesebb most idejönni és dolgozni. Mindez együtt óriási kihívást jelent a vállalkozások számára.

Nagy-Britanniában ma a mezőgazdaságot sújtja leginkább a munkaerőhiány. Idén 72-vel kevesebb idénymunkás dolgozik itt mint egy éve, így a termés túlérik.

— Ez nem maradhat így. Sok a teendő ahhoz, hogy ne szenvedjünk óriási veszteségeket – mondja Gerrard.

Ez a legnagyobb ilyen jellegű farm Nagy-Britannia déli partvidékén. A 10 és fél hektáros üvegházban paprikát termesztenek és háromnaponta leszednék a termést, ehelyett most inkább a 11 nap a jellemző.

((01.05 Mark Knight – technikai vezető,))

– Valahol mindannyian számítottunk erre az eshetőségre. Arra viszont senki sem tippelt, hogy ennyire extrém helyzet alakul ki. Az extrém emberi reakciók leptek meg bennünket leginkább – mondja Mark Knight, a Tangmere Airfield Nurseries technikai vezetője.

Ezek a vállalkozások attól is joggal tartanak, hogy ha nincs, aki leszedje a terményeiket, a brit szupermarketek európai termelők árujával töltik fel a polcaikat.

A Barfoots of Botley cukkíniföldjén 750 ezer darab, mintegy százötven tonnányi érett zöldség hever a földön, amelyet egyszerűen hagynak elrohadni azért, mert nem tudnak munkásokat felvenni. Az ilyen gazdaságoknak hamarosan nehéz döntéseket kell hozniuk. Ez a vállalkozás sem talált embert az áru csomagolására. Jelenleg lehetetlenek tűnik, hogy az európai munkavállalók visszatérjenek a brit földekre, így Julian Marks ügyvezetősem sem túl optimista az idei évet illetően:

— A munkaerő szabad áramlásának korlátozása pusztító hatással járt, de nem csak a mezőgazdaságban és a kertészetekben. Így van ez nagyjából minden ágazatban, ahol hosszú évek óta külföldiek dolgoznak.

A brit kormány idénymunkásoknak szóló kísérleti programot hirdetett meg erre az évre és a kvótát 30 000 főre emelte, a gazdák mégis úgy vélik, hogy jóval többet kell tenni, hogy visszacsábítsák az embereket a brit földekre és elkerüljék az újabb katasztrófát.