Y -híd. Egyszer majd…Hombár kilőve

Nyul Zoltán hozzátette, a most zajló és a tervezés alatt lévő fejlesztés nemcsak közlekedési, de város rehabilitációs beruházások is egyben.

– Az Y-híddal kapcsolatban többször merült fel a kérdés, hogy mennyire ad megoldást Miskolc keleti városrészének közlekedési problémáira, és természetesen a válasz az volt, hogy csak részben, úgy viszont fontos válaszokat ad. Nem is volt kérdés, hogy folytatni kell, ez a mostani döntés arról szól, hogy ez a folytatás milyen irányban történjen meg – emelte ki.

A tervezési szerződés jövő tavaszi megkötése után első fázisában feltárják a város fő tömegközlekedési csomópontjainak, a Búza tér, a Gömöri és Tiszai pályaudvarok egymással és az új útszakaszokkal való kapcsolódási lehetőségeit.

Új lehetőségek

„Ezután elkészül az új kétszer kettő forgalmi sávos, végig a felszínen vezetett főút engedélyezési terve az Y-híd és a József Attila úti nagy körforgalom között, mintegy három kilométeren. Az új útszakasz az Y-híd keleti ágától indulva új nyomvonalon elhalad a Tisza pályaudvar előtt, majd a Szinva és a vasúti területek között folytatódik keleti irányban, míg eléri a Fonoda utcát. A Fonoda utca megközelítőleg nyolcszáz méter hosszú szakaszán folytatódik a nyomvonal, annak szintén kétszer kétsávosra való áttervezésével. A Csokonai utca csatlakozása előtt északra fordul az új nyomvonal és a Sajón egy új hídon átvezetve éri el a meglévő nagy körforgalmat a József Attila utcán” – magyarázta a NIF vezérigazgató-helyettese.

Elhangzott még, az új útszakasz építési engedélyei és kisajátítási tervei várhatóan 2023 végére állhatnak a NIF Zrt. rendelkezésre, melyet követően várhatóan 2024 második félévében elkészülhetnek a kiviteli tervek is. Az építési engedély megszerzése birtokában a NIF Zrt. megkezdi az útszakasszal érintett területek megszerzését az állam számára. Ezután jöhetnek a területek előkészítési munkái, az esetleges bontásokkal együtt, így a kivitelezés legkorábban a terület előkészítések befejezése és a vállalkozó kiválasztását célzó közbeszerzési eljárás lezárása után a pénzügyi források rendelkezésre állását követően négy év múlva kezdődhetnek meg – mondta Nyul Zoltán.

Intermodális helyett decentrumok

A közösségi közlekedésre is kedvező hatással lehet a fejlesztés. „A korábbi intermodális csomópont az egy külön szintű városi átvezetésre rátelepített létesítményt tervezett a Tiszai pályaudvarra optimalizálva. Az országgyűlési képviselő, az önkormányzat és a NIF együttgondolkodásának eredményeként inkább ezekben a ma is meglévő decentrumok (Tiszai pályaudvar, Gömöri pályaudvar és Búza tér) fejlesztésére, összekapcsolására fókuszálunk. A várakozások szerint ez növeli a közösségi közlekedés hatékonyságát, de mégsem jár akkora változással a miskolciak és a térségben élők számára, mint a korábbi terv” – zárta Csöbör Katalin és Nyul Zoltán.