Skip to content

Új mellékhatást találtak a Johnson & Johnson vakcinájánál, hivatalos bejelentésre készülnek

 

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) arra készül, hogy új mellékhatásra vonatkozó figyelmeztetést tegyen közzé a Janssen, vagyis a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinájával kapcsolatban – értesült a The Washington Post.

WP „a helyzetet ismerő” személyekre hivatkozva arról ír, hogy a vakcina egy komoly, de ritka mellékhatással, az úgynevezett Guillain-Barré-szindrómával (GBS) hozható összefüggésbe. A betegség számos perifériás ideg egyidejű, gyorsan kifejlődő működési zavara (polineuropátia), típusosan az alsó végtagokban kezdődő, felszálló jellegű, szimmetrikus végtaggyengeséggel és zsibbadással. Akut fázisban a betegség életveszélyessé válhat.

Az amerikai gyógyszerfelügyelet szerint az eddig beadott 12,8 millió Janssen-vakcina után mintegy 100 esetben jelentkeztek a Guillain-Barré tünetei. A jelzések nagyrészt az oltás után két héttel érkeztek, elsősorban az 50 évnél vagy annál idősebb férfiaktól.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága (EMA) korábban az AstraZeneca vállalat vakcinájával, a Vaxzevriával kapcsolatban hívta fel a figyelmet erre a ritka mellékhatásra.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) szakemberei szerint az Egyesült Államokban évente mintegy 3000-6000 embernél alakul ki a Guillain-Barré-szindróma. A többség szerintük teljesen felépül belőle, de előfordulhat, hogy a páciens maradandó idegkárosodást szenved. A legnagyobb kockázatnak az 50 évnél idősebbek vannak kitéve.

Az FDA szakemberei a WP szerint várhatóan azt hangsúlyozzák majd figyelmeztetésükben, hogy a Janssen-vakcina előnyei továbbra is meghaladják a kockázatokat, és egy biztonságos készítményről van szó, melyből ráadásul egyetlen adag is elegendő.

WP emlékeztet, hogy más oltásoknál is felmerültek ritka mellékhatások: a Pfizer és a Moderna vakcinája például szívgyulladást okozhat.https://hvg.hu/tudomany/20210712_johnson_and_johnson_vakcina_janssen_mellekhatas_guillain_barre_szindroma



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2021.07.12. 23:19

    Egyre több mellékhatás derül ki és fog kiderülni egyre több vakcináról ? Mik ezek akkor ? Kísérleti vakcinák amik nem teljesen hatásosak nem kellőképpen és mellékhatásokkal ? Merülhet fel kérdésként. Mi lesz itt Őszre Zombi világapokalipszis ???

    3
    1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük