Skip to content

Osztják a vizet Miskolcon. Többet ártanak, mint segítenek

Osztják a vizet Miskolcon. Többet ártanak, mint segítenek

 

2021-ben egyszerűen megengedhetetlen, hogy műanyag poharakban és palackokban osztogassák az ivóvizet, amivel rövid idő alatt elképesztő mennyiségű szemetet termelnek és rossz példát mutatnak a közösségnek!

Sajnos ezt a Mivíznek és a kormánypártnak sem sikerült elkerülnie. A városi vízszolgáltató cégnek könnyű dolga lett volna a műanyagmentességgel, mivel a köztéren megnyitható csapjaiból töltötték a poharakat, amik akár papírból is készülhettek volna műanyag helyett. A helyi Fidesz pedig PET palackokban osztogatott, ami talán még több szemetet is jelent a poharakhoz képest.

 

Járókelők és a műanyag pohár | Fotó: Juhász Ákos, Minap

De miért ekkora baj ez?

Óránként 180 000, évente több mint másfél milliárd darab PET-palackot használunk el Magyarországon és ez csak a műanyagtermelésünk egy része.

Ennek az elképesztő mennyiségű értékes nyersanyagnak körülbelül 70%-a soha nem lesz újrahasznosítva: a palackok többnyire lerakókban, égetőkben, árokparton vagy a tengerekben végzik.

A természetbe kikerülve később mikroműanyaggá aprózódnak, a szemcsék pedig  bekerülnek a folyóinkba, a csapvizünkbe és az emberi szervezetbe is. Egy műanyag palack lebomlási ideje több száz év, így akár 450 évig is szennyezi a környezetet, pusztítja az élővilágot.

Hollósy András, a Fidesz–KDNP szóvivője és a PET palack | Fotó: Boon

 

A műanyag víztároló palackok vásárlás után csupán pár percig töltik be funkciójukat, ezt követően közel fél évezred múlva bomlanak le, de addig is mérgezik a talajt, az élővilágot és pont azt az életet adó ivóvizet is, amit eredetileg tároltunk bennük.

Erről a Hogyan működünk Youtube csatornája készített egy remek szemléltető videót is:

De mit tehetünk, ha a hőség közbeszól?

Mindig vigyünk magunkkal ivóvizet, de használjunk tartós tárolókat, mint amilyen a kulacs is. Ha nincs otthon az se baj, már azzal is rengeteget segítünk, ha ugyanazt az egy PET palackot használjuk hosszú időn keresztül, hiszen köztudott, hogy nem csak minket, de az unokáinkat is túl fogja élni az a darab műanyag.

Ha mégsincs nálunk ilyen, természetesen akkor is fogadjuk el a hűsítőt, a saját egészsége mindenkinek legyen a legfontosabb! Azonban a vízosztóknak példát kellene mutatniuk és (a két miskolci szereplő által előszeretettel propagált) zöld megoldásokat választaniuk!

Kiemelt kép: A MÁV vizet oszt PET palackokban | MTI



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



5 Comments

  1. Névtelen
    2021.07.09. 06:33

    Idióta madárbanditól várt bárki is bármi értelmeset, hasznosat? Persze simonelvtárs holdingja se különb.

    • Névtelen
      2021.07.09. 08:07

      Minek a víz mikor ma Karácsony Gergely felhozza Miskolcra a 3-as METRO klímáját.

      3
      2
  2. Névtelen
    2021.07.09. 07:49

    hagyjuk már ezt a műanyag-mizzériát! mibe osztogassa? a tenyerébe?

    2
    2
    • Névtelen
      2021.07.09. 13:58

      A ZKE által varrt szövetszatyorba helyezett kocsonyafesztivál tálkáiba.

  3. Névtelen
    2021.07.09. 07:56

    van sapkája; a patás ördög nem oszt vizet
    nincs sapkája; a patás ördög csak fizet oszt
    bezzeg Dobrev 150 ezret.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük