Meglőttek egy ismert bűnügyi újságírót

Meglőttek egy ismert bűnügyi újságírót Amszterdam belvárosában

Peter de Vriest öt lövés érte, a helyi sajtó szerint ezek közül egy a fejét. De Vries holland bűnügyi újságíró, aki leginkább az alvilág ügyeivel foglalkozó munkáiról ismert.

 Rendőrök helyszínelnek a lövések után  Fotó: EVERT ELZINGA/ANP via AFP

A 64 éves újságírót Amszterdam belvárosában lőtték meg július 6-án este, miközben egy tévéstúdióból távozott. A rendőrség három gyanúsítottat már őrizetbe vett, köztük azt is, aki állítólag lőtt, de további részleteket a hatóságok nem közöltek.

Amszterdam polgármestere, Femke Halsema sajtótájékoztatóján azt mondta, De Vries „súlyosan megsérült és az életéért küzd”. Halsema úgy fogalmazott az újságíróról, hogy „ő egy nemzeti kincs számunkra”, egy „ritka, bátor újságíró, aki fáradhatatlanul kereste az igazságot”.

 Peter de Vries  Fotó: BAS CZERWINSKI/AFP

De Vries Hollandia egyik vezető bűnügyi tudósítójának számít, rendszeresen vesz részt tanácsadói minőségben bűnügyi eljárásokban, illetve szakértőként és kommentátorként televíziós műsorokban. Úgy tudni, jó kapcsolatai vannak mind az igazságszolgáltatás rendszerében, mind az alvilágban, ennek ellenére több bűnüggyel kapcsolatban is kapott már fenyegető leveleket.

Peter De Vries jelenleg egy nagyszabású, a szervezett bűnözéssel összefüggésben álló büntetőeljárásban a koronatanú tanácsadójaként vesz részt. A koronatanú korábbi védőjét 2019 szeptemberében agyonlőtték, szintén Amszterdamban, az utcán. (Guardian/MTI)