Felnőhet egy olyan generáció, amit már nem érdekel a futball – interjú Kele Jánossal

A globalizálódó világban az európai kultúrdominancia egyik utolsó bástyája a futball. A sportágat kisajátítja az elit, lassan tévében nézni is luxus lesz. Jó üzlet-e a szivárványos zászló, helye van-e a futballpályán? A Szuperliga elbukott, de lenne-e létjogosultsága egy Duna-menti régiós kupának, ha már a Bajnokok Ligájából amúgy is kiszorítják a kisebbeket? Mit mutatott meg a magyar társadalomról a válogatott az Eb-n? Interjú Kele János futballszakértő-szakíróval.


Forbes.hu: Kezdjük a legfontosabbal: a gólörömmel. Amikor három éve Hegedűs Henrikkel beszélgettünk, még csak kísérleti jelleggel működött a videóbíró (VAR), de Henrik azt mondta, a gólöröm annyira fontos része a játéknak, hogy azt biztosan nem veszélyezteti majd se az UEFA, se a FIFA. Ehhez képest elég sokszor látunk örülni futballistákat – feleslegesen, mert a VAR szól, nem érvényes gól. A gólöröm halott?

Kele János: Nem látom a kérdést annyira kiélezettnek. A bíróknak ki van adva, hogy az akciókat végig kell engedni, aztán maximum elveszik a gólt, ha érvénytelen. Ezeket a módosításokat mind azért vezették be, hogy minél több megmaradjon a spontán örömből. Azok a félelmek, hogy a játék érzelmi skáláját megölik, szerintem nem igazolódtak be. Fontosabb, hogy a szabályokat betartassuk és igazságos eredmények szülessenek, mert sokkal rosszabb, amikor egy ország évekig vagy évtizedekig cipeli magával az érzést, hogy „azt a gólt márpedig meg kellett volna adni”.

Kele János, futballszakíró. Fotó: Sebestyén László

Forbes.hu: Hova helyezzük ezt az Eb-t? Egyrészt láthatóan komolyan veszi minden válogatott, másrészt a nagy üzlet és a sportszakmai csúcs ma már egyértelműen a Bajnokok Ligája (BL), de azért mégsem egy világbajnokság.

Színvonalában a vb-nél még 24 csapattal is erősebb, de a BL és annak egyenes kieséses szakaszánál biztosan nem. Korábban évtizedekig az Eb-k és főleg a vb-k diktálták a foci trendjeit, itt mutatkoztak be az új formációk, taktikai húzások. Ez megszűnt 15-20 éve. A szakmai-taktikai trendeket a BL és a topligák diktálják. Éppen ezért lesz az Eb sokkal kiszámíthatatlanabb és így sokkal szórakoztatóbb is.

A világbajnokság kiváló lehetőség arra, hogy tágítsa az ember horizontját, megismerjen olyan futballkultúrákat, amelyekből egy-két játékost leszámítva alig ismerünk valamit.

A nemzetkarakterológia, egy társadalom felépítése nagyon sok esetben át tud szűrődni egy futballválogatott stílusán.

Erre a nagyon jó példa egyébként a dán csapat is a mostani Eb-ről.

Forbes.hu: Miért?https://forbes.hu/interju/kele-foci-eb-rossi-uefa-szuperliga-bl/?utm_source=Forbes+Espresso+h%C3%ADrlev%C3%A9l&utm_campaign=a62215ae04-EMAIL_CAMPAIGN_5_19_2021_13_48_COPY_10&utm_medium=email&utm_term=0_5d6f550842-a62215ae04-56945581&ct=t(N_COPY_10)