Így utazhatunk külföldre júliustól – a leggyakoribb tévhitek az uniós védettségi igazolásról

 

Közkeletű tévhit, hogy júliustól az unióban jóváhagyott vakcinával oltott turisták korlátozás nélkül utazgathatnak majd bárhova. Ez csak a cél, de szinte biztos, hogy nem valósul meg. Az viszont biztos, hogy legalább nem kell majd megalázó módon angol nyelvű oltásipapír-fordításokért rohangálnia annak a magyar utazónak, aki bizonyítani akarja a határon a védettségét. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat arról, hogy milyen lesz az utazás az EU-n belül a jövő hónaptól.

A magyar állam saját polgárai külföldi utazásához is unortodox módon viszonyul. Jobbára értelmetlen különmegállapodásokat köt a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról olyan országokkal, amelyek amúgy is beengedik a védettségüket igazoló turistákat az unióból (többségük bármilyen oltást elfogad), közben szándékosan nem csatlakozik időben a közös európai rendszerhez, amely megkönnyíti az utazást.

 

A kormány kiváló oltottsági mutatókat hangsúlyozó kommunikációs offenzívájába nehezen illeszthető be a rögvalóságnak az a szelete, amely szerint sok országba nem engedik be korlátozás nélkül a kínai, még több államba az orosz vakcinával oltottakat. Tehát utazásnál egyértelmű hátrányban vannak azok, akik nem válogattak és keleti vakcinát kaptak. És nagyon úgy fest, hogy ez még jó darabig így is maradhat, ha a Szputnyik európai jóváhagyása valóban hónapokat csúszik.

“Egyelőre azt tudjuk mondani, hogy magyar védettségi igazolvány van, uniós védettségi igazolvány nincs” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a múlt heti Kormányinfón. Ez azonban csekély átfedésben van a valósággal. Az uniós rendszer ugyanis elindult, júniusban bárki csatlakozhatott hozzá, a legtöbb ország meg is tette, Magyarország viszont le van maradva.

Az uniós digitális covid-igazolás (DCC) lényege az, hogy egy központi gateway-en keresztül a tagországok hatóságai, intézményei töltik fel bele a szükséges adatokat és igazolásokat. Így egy egységes kinézetű és tartalmú igazolást használhat minden uniós polgár akár a telefonjára letöltve, akár fizikai formátumban. A Bizottság folyamatosan közli, hogy az egyes tagországok milyen fázisban tartanak a csatlakozással. A többség már ott tart, hogy kibocsátott, illetve hitelesített és elfogadott a közös rendszerben igazolást. Néhány ország technikailag készen áll a csatlakozásra és mindössze három állam akad, amelyik még a tesztelés fázisában van: Málta és Finnország mellett Magyarország.

Fotó: Andrew Donovan Valdivia // UnsplashUtazhatunk akár a sima magyar védettségi appal, már nem kell angol nyelvű oltáspapír-fordításokért szaladgálni.  Fotó: Andrew Donovan Valdivia // Unsplash

Orbán Viktor mindenesetre azt is mondta, hogy összehangoljuk a magyar igazolvány elektronikus változatának adattartalmát az uniós normákkal, ez folyamatban van, júliusra a magyar védettségi igazolvány elektronikus változata tartalmazni fog minden olyan információt, amit az EU kér. (Magyarul azt, amit eddig a kormány szándékosan kihagyott belőle: az oltás típusát és időpontjait.) Az RTL Klub kérdésére mindenesetre azt is elárulta a Koronavírus Sajtóközpont, hogy már készen van a fejlesztés, a kormány döntött úgy, hogy várunk az élesítéssel júliusig.

Fontos uniós vállalás, hogy ha egy ország elkésik, akkor sem éri hátrány az utazni vágyó polgárait. Augusztus 12-ig lesz egy átmeneti időszak, amikor a még nem csatlakozott országok saját igazolásait is köteles elfogadni mindenki az unióban. E miatt biztos tehát, hogy utazhatunk akár a sima magyar védettségi appal, már nem kell angol nyelvű oltáspapír-fordításokért szaladgálnia annak, aki júliustól utazni akar.

De mit is tud az EU covid-igazolás? Egyszerű technikai fejlesztés, amely bizonyítja, hogy tulajdonosa be van oltva, átesett a fertőzésen, vagy van negatív tesztje. Nagy előnye, hogy egységesen elfogadják Európában, de hogy mire megyünk vele, azt már a tagországok maguk döntik el.

A legfontosabb tudnivalók néhány pontban.

  • Az igazolást felmutató külföldieknek azonos jogokat kell biztosítani, mint az azonos védettségű hazaiaknak.
  • Az csak javaslat a Bizottság részéről, hogy a védettek szabadon utazhassanak. A határellenőrzésről minden ország tagállami hatáskörben dönt. Az oltottakra is vonatkozhatnak korlátozások, csak akkor azokat ugyanúgy kell alkalmazni az adott ország állampolgáraira, mint az EU-ból beutazni szándékozókra.
  • A tagországok csak arányosan és népegészségügyi kockázatok alapján léptethetnek életbe korlátozásokat. Ez szépen hangzik, de a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár a delta variáns terjedésére hivatkozva bárki korlátozhatja a szabad mozgást. Csak meg kell indokolni és szólni kell róla a többi tagországnak.
  • Kötelezően csak az EMA-jóváhagyott oltásokat kell elfogadni, arról, hogy a keleti vakcinákat miként kezelik, a tagállamok maguk döntenek. A javaslat az, hogy a negatív teszt ugyanúgy jogosítson szabad utazásra, mint az oltottság és az, ha valaki átesett a betegségen.
  • Arról is maguk dönthetnek a tagországok, hogy mikortól számolják az egyes vakcináknál a védettséget. És arról is, hogy milyen teszteredményt fogadnak el.
  • Bizottsági javaslat, hogy a védett szülőkkel együtt utazó gyerekekre is kiterjedjen a szabad utazás. Egyelőre nem tudni, hogy ezt mennyire tartják majd be a tagállamok. Ma mindenesetre országonként változó, hogy hány éves kor alatt mentesülnek a tesztkötelezettség alól a gyerekek, a nagyobbak sok országban nem ússzák meg a tesztet akkor se, ha a szülő szabadon beléphet.

Bence Balla-Schottner / Unsplash

Fotó: Bence Balla-Schottner / Unsplash

A koronaválság idején is elég sok példát láttunk arra, hogy a közös és koordinált fellépést sürgető uniós javaslatokat mennyire tartották be a tagországok. Lényegében mindenki ment a saját feje után, teljesen eltérőek a beutazási szabályok. Erre pedig a közös védettségi igazolás bevezetése után is lesz lehetőségük, mozgásterük a tagországoknak. Aki utazást tervez, érdemes az egyes országok jelenlegi beutazási szabályaiból kiindulnia.

Legalább szerencsés időpontban jön az igazolás bevezetése, kizöldült fél Európa. Valószínű, hogy júliustól sok helyen jön könnyítés (például a még mindenkitől tesztet kérő Olaszországba szabad lehet védetten a beutazás és Finnország is kinyit végre), de az első rossz adatokra bárki bármikor behúzhatja a vészféket.https://forbes.hu/napi-cimlap/utazas-eu-vedettsegi-igazolvany/?utm_source=Forbes+Espresso+h%C3%ADrlev%C3%A9l&utm_campaign=04c07a73a9-EMAIL_CAMPAIGN_5_19_2021_13_48_COPY_03&utm_medium=email&utm_term=0_5d6f550842-04c07a73a9-56945581&ct=t(N_COPY_03)