Menjél már magadnak! Gyártod itt a szállóport a 3 városi terepjáróddal, a Bükkből lopott nedves fával és még neked áll feljebb? Mit gondolsz, hova esik le a gumiabroncs meg a fékbetéted káros pora?
A cementgyárakat meg sem említik

“A PM10 keletkezése alapján megkülönböztetünk elsődleges (primer) részecskéket és másodlagos (szekunder) részecskéket. Az elsődleges részecskék közvetlenül felszíni forrásokból kerülnek a légkörbe, mint például a korom. A másodlagos részecskék leginkább gázokból és illékony vegyületekből keletkeznek a légkörben nukleáció és kondenzáció során, például a szulfát- és nitrát aeroszolok. (Guerreiro et al., 2013). Nukleációnak nevezzük azt a fázisátalakulást, amikor a légkör gázfázisú összetevői fotokémiai oxidációjuk során szilárd vagy folyékony halmazállapot megjelenését idézik
elő (Németh, 2011). A PM10 szennyezőanyag származhat természetes és antropogén forrásokból (2.3. ábra): – szén- és fatüzelésekből keletkező égéstermékek, lakossági tüzelés, – belső égésű motorok, autók kipufogóiból származó termékek, – utak felületének kopása a gépjárművek által, illetve a felvert por újbóli átkeveredése, – pollenek, vulkáni hamu”

“Eötvös Loránd Tudományegyetem
Földrajz- és Földtudományi Intézet
Meteorológiai Tanszék
Tartósan magas PM10 koncentráció
meteorológiai körülményeinek vizsgálata
és előrejelzés”