Volt, aki a saját vizeletét, székletét gyűjtötte a lakásban.

Rendszerint a szomszéd az, aki nem bírja elviselni a bűzt, a bogarakat, csótányokat, ágyi poloskát, a patkányokat. Fordul a közös képviselőhöz, aki azonban hárít, nem akarja felvállalni a problémát, majd fordul a különböző hatóságokhoz, sokszor hiába.

– Az a baj, hogy nagyon sok szabály hiányzik a törvénykönyvekből, ha hamarabb észrevenné valaki, hogy baj van, talán még segíteni lehetne a betegen – mondja Erika. Ők sokszor a takarításon túl abban is segítenek, hogy kihez fordulhat a szomszéd, a családtag.

A Káoszirtók egyébként ma már önkormányzati és hatósági megrendelésre is dolgoznak, ha valami extrém takarítást kíván, őket hívják. Kérdezzük, hogyan tudnak a fent említett esethez hasonlókban takarítani, főleg ha a lakásban lakó ettől elzárkózik.

– Nem zárkóznak el, a legtöbbször elfogadják a segítséget – válaszolja, és elárulja, rettenetes dolgokat látnak. Az Avason, a Győri kapu környékén nagyon sok hasonló esetük van. Nemrég egy 55 négyzetméteres lakásból 100 köbméter szemetet takarítottak ki.

Évek óta együtt

– Nincs két egyforma eset – magyarázza Erika, valójában ezért szereti is a munkáját. A csapat tagjainak többségével évek óta együtt dolgozik. Amikor belépnek a takarítandó helyiségbe – úgy tízen dolgoznak egyszerre –, pillanatokon belül felmérik, kinek mi lesz a feladata. Extra gyorsan, nagyon erős takarítószerekkel, védőruhában, maszkban dolgoznak.

Kérdezzük, lelkileg hogyan viselik.

– Munkának fogjuk fel, mint ahogy teszi például a halottszállító, a boncmester is – mondja. – Amint elvégeztük a munkát, igyekszünk elfelejteni.