Szikszó, Encs és Devecser környékén tízből egy koronavírus-fertőzött meghalt. Hello bazmegye

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a K-Monitor februári adatkérését teljesítve május végén közzétette a járvány települési szintű adatait. Ebből azt tudhattuk meg, hogy a pandémia tavaly márciusi kitörése és idén február 14-e között mennyien fertőződtek meg, illetve hogy a 2021. március 4-ét megelőző egy évben hány koronavírus-fertőzött veszítette életét.

Ahogy látszik, a két adatsor időben nem teljesen esik egybe, ami miatt nem is vethetőek tökéletesen össze. Jó példa erre Tárnokréti, ahol az adatbázis szerint egy fertőzött, de két halálos áldozat volt (A második elhunyt vélhetően február 14. és március 4. között halt meg). Ugyanakkor az azonos időpontból származó adatok sem mutatnának teljesen pontos képet, hiszen a betegség lefolyása a nemzetközi tapasztalatok alapján átlagosan nagyjából két hét, a két adatsor közötti időbeli eltolódás pedig annyira nem nagy, hogy ez érdemi eltérést eredményezzen. Különösen igaz ez, ha nem települési, hanem összevont adatokat vizsgálunk, ezért is döntöttünk a járási szintű elemzés mellett.

Az NNK által közzétett számok szerint országosan a fertőzöttek 4 százaléka veszítette életét, a teljes népességszámhoz viszonyítva pedig 0,16 százalékos volt a mortalitás. Budapesten pontosan ugyanezek a számok adódtak, az egyes járások között azonban már jelentős eltérések voltak.

A Szikszói az Encsi és a Devecseri járásokban például az azonosított fertőzöttek több mint tizede halt meg, miközben Kapuvár és Várpalota környékén ugyanez az arány 2,3 százalék volt. Népességarányosan a legtöbben a sümegi járásban veszítették életüket, itt az országos 0,16 százalék több mint duplája volt a halálozás. Ebben azonban szerepet játszik az is, hogy a járásban kifejezetten erős volt a járvány, nagyon sokan fertőződtek meg már a harmadik hullám előtt is.https://g7.hu/adat/20210615/szikszo-encs-es-devecser-kornyeken-tizbol-egy-koronavirus-fertozott-meghalt/?utm_source=HL&utm_campaign=HL20210619