Soros György durván beszólt Orbánnak

 

Magyarország vezetője az illiberális demokrácia feltalálójának szerepében tetszeleg, de a legtöbb ember a maffiaállam megalapítójaként tekint rá – mondta Soros György a CEU 30. diplomaosztóján.

Soros György durván beszólt Orbánnak, jött is rá a válasz

“Amikor 30 évvel ezelőtt megalapítottam a CEU-t, úgy hittem, hogy az Európai Unió testesíti meg a nyitott társadalmat, és az egész világ példaképként tekinthet rá. De a történelem rossz irányba fordult. Az autoriter erők feljövőben vannak. Együtt kell dolgoznunk ennek visszafordításán”

– mondta az egyetem alapítója.

“Már korábban is virágzottak elnyomó rendszerek, de a mesterséges intelligencia olyan problémákat generált, amelyekkel a szabad és nyitott társadalmaknak eddig nem kellett szembenézniük. A mesterséges intelligencia segíti Hszi Csin-ping Kínáját, halálos veszedelmet jelentenek a nyitott társadalmakra. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ezen eszközöknek egy része szükséges a világjárvány legyőzéséhez, és ne felejtsük el azt sem, hogy a klímaváltozás egész civilizációnk túlélését veszélyezteti”

– vélte Soros.

“Kína szerepe, az egyenlőtlenség és a klímaváltozás olyan világméretű probléma, amivel a CEU-n végzetteknek szembe kell nézniük, bárhova is mennek a világban. Az új problémákra új megoldások kellenek, amelyeket nekünk kell megtalálnunk”

– idézte Soros György beszédét az Euronews.