Miskolc. Badány Lajos megoldja a  prostitució problémáit. Főleg a nyugdíjas hölgyeket zavarja

Több tucatnyian, főleg nyugdíjaskorú hölgyek érezték fontosnak, hogy tájékozódjanak és elmondják véleményüket a tervezett türelmi zónáról. Korábban is tartott már ilyen lakossági fórumot Badány Lajos, ahol sokan keresték meg az egyre eszkalálódó prosti-problémával. Szinva és Baross Gábor utca, Tiszai, sőt már a Soltésznál is feltűntek – sorolták most is, ki, hol látott lenge öltözetű lányokat, a gyerekkel hazafelé tartva.

A törvény adta lehetőségeket kihasználnák, így most újra előkerült a türelmi zóna kijelölése. Emlékezhetünk, a választókerület önkormányzati képviselője tavaly felkarolta a témát, és a közgyűlés elé vitte – a járványhelyzet miatt azonban már nem lehetett összehívni a grémiumot, hogy a rendelettervezetet el is fogadják, így az egy időre parkolópályára került.

Most azonban újra lehet rendes közgyűlést tartani, így június 30-án elfogadhatják a miskolci türelmi zóna kijelölését.

Na és hol lesz? – kívánkozott ki többekből a legfontosabb kérdés a lakossági fórumon. Nos, sokak számára lesz kielégítő a válasz: kivinnék egészen a Fonoda utca már csak zúzalékos kővel ellátott részére; ez a terület távol esik a lakott területektől, így csak azok mennének arra autóval, akik efféle örömökre vágynak.

– Látni kell, hogy kategorikusan nem lehet betiltani a prostitúciót – próbálta hűteni a kedélyeket Badány Lajos, utalva arra az 1999-ben hozott törvényre, ami gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy például Miskolcon engedélyezett az üzletszerű kéjelgés. Igaz, vannak azért megkötések: templomok és közoktatási intézmények 300 méteres körzete például tiltott zónának számít. A törvény azonban szerencsére azt is előírja – és ezt igyekeznek felhasználni Miskolcon –, hogy ha egy 50 ezer főnél nagyobb lakosságú településen tömegesen jelentkezik a prostitúció, akkor a város köteles egy zónát kijelölni, ahová kiszorítható ez a tevékenység.

– Így könnyebb lenne ellenőrizni is a prostituáltakat, a folyamatos hatósági ellenőrzések, a rend betartatása mellett, egyfajta biztosítékot jelentenének a szolgáltatás biztonságát illetően. A prostituáltaknak egy ellenőrzés során bizonyítaniuk kellene, hogy nem szenvednek semmilyen fertőző betegségben, mi több, vállalkozói igazolvánnyal kell rendelkezniük. Az elvégzett szolgáltatás adóköteles tevékenységnek minősül, így számlát kell róla kiállítaniuk. Így véleményem szerint jelentősen visszaszorítható a városban az üzletszerű kéjelgés, sőt akár el is lehetetlenülhet – hangsúlyozta.

Ha a közgyűlés rendeletet alkot róla, akár a város teljes területén be lehetne tiltani az üzletszerű kéjelgést. És hogy hogyan tartatnák be, hogy ne is térjenek vissza a prostituáltak a lakóövezetekbe? Sűrűbb rendőr, rendész járőrözést, és civilruhás rendőrök bevetését is elengedhetetlennek tartja az alpolgármester