Szputnyikkal nagyrészt buktad a nyári külföldi utazást

Őszig nem várható, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyja a Szputnyik vakcinát – értesült a Reuters. Ez különösen azoknak a magyaroknak fájdalmas hír, akik ilyen oltást kaptak és nyáron külföldi utazást terveztek.

Vesd bele magad újra az életbe a Danubius Hotels szállodáiban!
(X)

Az unióban a probléma szinte kizárólag a magyarokat érinti, mert az elmúlt hetekig, amikor Szlovákia is beszállt, egyedül nálunk oltottak Szputnyikkal. A kormányzati kommunikációval szemben van jópár ország Európában, ahova a mással oltottak szabadon beléphetnek, de a Szputnyikosok nem.

Ez azért alakult így, mert a Sinopharmot a WHO jóváhagyta és vannak országok, amelyek EMA és WHO-jóváhagyott oltást is elfogadnak. A Szputnyikkal viszont a WHO nem foglalkozott, ellenben az oroszok azt ígérték, hogy nyárig megszerzik az EMA-engedélyt. Úgy tűnik, mégse. A Reuters forrásai szerint a hiányzó adatokat nem közölték a június 10-i határidőig, innen pedig még hónapok lehetnek a döntésig.

A teljesség igénye nélkül néhány ország, ahova minden oltással be lehet utazni korlátozás nélkül, kivéve a Szputnyikot: Ausztria, Ukrajna, Izland , Spanyolország, Svájc. Ezekben úgy kezelik a Szputnyikosokat, mintha semmit se kaptak volna. Minimum negatív tesztet kell vinniük a belépéshez, de Izlandon például több teszt és karantén is vár rájuk, miközben a kínaival oltottak is mehetnek szabadon.

Szerencsére van pár ország, ahova a Szputnyik is jó, például Görögország, Ciprus és Bulgária. Illetve azoknak az országoknak a nagy része, amelyekkel együttműködési megállapodás él a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról. Mondjuk ezek nagy részébe alig utazik magyar turista.https://okosutas.hu/szputnyikkal-nagyreszt-bukta-a-nyari-kulfoldi-utazas/?fbclid=IwAR0h0XZ2JTJSnlRkxW06ObglmlsdiLm8k-E50X03Us2oyLP6k8BPMWI5LJs