Káel Csaba mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos azt nyilatkozta a Variety nevű szórakoztatóipari szaklapnak, hogy a melegellenes törvény „főleg a gyerekvédelmi rendszer megerősítését” szolgája, és reméli, hogy a magyar filmiparra nem lesz hatással bármi esetleges negatív reakció a törvényre.

 

A Variety cikke pont ezeket az esetleges reakciókat latolgatja. A cikk megjegyzi, hogy Magyarországon készült többek között az új Dűne-film, illetve az Alienist című sorozat is, de most például a Borderlands című videójáték-adaptáció készül az országban, a szintén játékból kiinduló Halo-sorozat és rengeteg más mozgóképes tartalom.

A Variety megjegyzi, hogy a Disney 2016-ban bojkottal fenyegette Georgia államot, amikor LMBTQ-ellenes törvényeket hozott, a Disney mellé pedig csatlakozott a Netflix, a WarnerMedia (ami magyar nyelvű közleményt is kiadott a héten) és a Sony. A Sony és az Amazon nem reagált a Variety újságírójának, a Netflix pedig nem akarta kommentálni a magyar helyzetet.

A Netflix volt az a cég, ami lemondta egy török sorozatának gyártását, miután az országban kicenzúráztak belőle egy meleg karaktert.

„Magyarország magasan képzett filmes szakembereket, világszínvonalú létesítményeket, fantasztikus helyszíneket és egy bőkezű adó-visszatérítési támogatást nyújt a nemzetközi filmes közösségnek. Őszintén hiszem, hogy ezek fontosabbak, mint a politika” – áll Káel közleményében.https://telex.hu/kult/2021/06/17/egy-amerikai-filmes-szaklap-a-magyarorszagi-forgatasok-sorsat-latolgatja-a-melegellenes-torveny-miatt