Kardioverter-defibrillátort, vagyis szívritmus-szabályozót kap Christian Eriksen, akinek a finnek elleni meccsen állt meg a szíve múlt szombaton. A játékos azóta a körülményekhez képest már jól van, de a dán válogatott hivatalos tájékoztatása szerint a csapatorvos, illetve más szakértők is úgy látják, hogy szükség van olyan speciális eszköz beültetésére, amely képes megakadályozni a hirtelen szívleállást – írja az MTI.

 

 

A dán csapat Twitter-oldalán közzétett bejegyzés szerint Morten Boesen, a dánok csapatorvosa folyamatos kapcsolatban állt az Eriksent jelenleg kezelő Rigshospitalet szívspecialistájával, és mint írta, az elmúlt napokban elvégzett vizsgálatok alapján az a döntés született, hogy a játékosnak szüksége van egy kadrioverter-defibrillátorra a szívrohama utáni szívritmuszavarok miatt. Mint írták, Eriksen elfogadta a több szakértő által is javasolt tervet.

 

 

A kardioverter-defibrillátor (ICD) egy miniatűr eszköz, amelyet a páciens mellkasának bőre alá ültetnek be. A szerkezet észleli a szív ritmuszavarait, és elkülöníti az életveszélyes kamrai ritmuszavarokat, amelyeket speciális sorozatingerléssel (ATP) vagy elektromos áramütéssel megszüntet. A működése a pacemakerhez hasonló, ám azzal ellentétben nem a normális szívverés beállítására való, hanem arra, hogy szükség esetén újraindítsa a leállt szívet.

 

Eriksen ügyéről az őt újraélesztő német orvos, Jens Kleinefeld is beszélt csütörtökön, ő egy interjúban elmondta, hogy a 29 éves Eriksen szívét defibrillátorral indították újra a pályán, de hangsúlyozta, hogy már az is jó jel volt, hogy csak egyszer kellett használni az eszközt. Mint mondta, Eriksen nagyjából 30 másodperccel később kinyitotta a szemét, és beszélni is tudott vele, ami nagyon megindító pillanat volt, a mindennapokban ugyanis jóval ritkábban sikeresek az ilyen beavatkozások, mint egy topformában lévő sportolónál. Kleinefeld elmondása szerint azt kérdezte Eriksentől, hogy újra velük van-e, mire a játékos azt mondta, hogy igen, és hüledezve azt is hozzátette, hogy de hát még csak 29 éves.

 

Az orvos ekkor már tudta, hogy Eriksen nem szenvedett agykárosodást, és a körülményekhez képest könnyen megúszta az esetet. Eriksen már a stadionban is képes volt reagálni a kérésekre, és teljesen magánál volt, mielőtt elszállították volna.

 

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Eriksen mellkasába ültetett eszköz mennyiben befolyásolja majd a játékos labdarúgói karrierjét. Az nem példa nélküli, hogy valaki hasonló eszközzel focizzon, többek közt a holland Daley Blind is ICD-vel játszik, de azt fontos kiemelni, hogy az ő esetében egy más típusú, kevésbé intruzív modellt építettek be, mint Eriksennél. A németeknél a 2013-ban a pályán szívroham miatt összeeső Daniel Engelbrecht volt az első játékos, aki beültetett defibrillátorral lépett pályára, de ő végül az orvosai tanácsára pár évvel később visszavonult, miután rendszeresen problémák merültek fel a szívével, 2018-ban pedig az is kiderült, hogy az eszköznek már háromszor kellett újraélesztenie őt.

 

A hivatalos ajánlások alapján ICD-vel nem ajánlott a szabadidős tevékenységeknél nagyobb intenzitású mozgás, de a fiatal, jó formában lévő páciensek esetében azért szoktak kivételt tenni, az Egyesült Államokban gyakran engedik az ilyen eszközzel ellátott sportolók részvételét, akár még kontaktsportokban is. Az eszköz ezekben az esetekben gyakran működésbe is lép, de a páciens, illetve az ICD sérülése is viszonylag ritka a rendelkezésre álló adatok szerint.

 

A dánok csütörtökon 18 órakor szintén Koppenhágában lépnek pályára, a világranglistát vezető Belgium lesz az ellenfelük. Az már korábban kiderült, hogy a belgákkal egyetértésben a meccs 10. percében kirúgják majd a labdát, és egy percig Eriksent éltetik majd a közönséggel együtt.